Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oorlogsmisdaden tijdens Gaza-inval onderzocht

Share

De mensenrechtencommissie van de VN deed, onder leiding van Richard Goldstone, een onderzoek naar de schendingen van het internationaal recht tijdens de aanval door Israël op Gaza in januari 2009  (link VN-site HIER).
Het Goldstone rapport (kopie HIER, 3.4MByte) toont aan dat vooral Israël zich te buiten ging aan oorlogsmisdaden. Vorige week leek het er echter op dat Palestijnse leider Mahmoed Abbas het rapport niet zou steunen. Na een storm van protest zou  hij nu zijn staart intrekken, zegt Ludo De Brabander van Vrede. 

In Augustus publiceerde Human Rights Watch  (HRW) ook al een rapport waaruit bleek dat Israël tijdens de inval minstens 11 Palestijnse burgers had doodgeschoten die met witte vlaggen aan het zwaaien waren. Er waren in de verste verte geen gewapende Palestijnen te bespeuren. Het lijkt erop alsof de soldaten de burgers als oefenschijf gebruikte, zoals de kampcommandant in Schindlers List.
Op 17 Augustus sprak Democracynow met Daniel Carmon, adjunct ambassadeur van Israël bij de VN. (Carmon weigerde om met HRW zelf in debat te gaan.) Hij verwijst naar het onderzoek dat het Israëlisch leger zelf deed naar haar eigen oorlogsmisdaden. Hij stelt verder dat HRW niet naar de ‘bigger picture’ kijkt en dat de inwoners van Gaza niet objectief kunnen rapporteren omdat ze gebukt gaan onder een terreur door Hamas.
“Het klopt gewoon niet dat de burgers van Gaza niet klakkeloos nazeggen wat Hamas hen inlepelt”, zegt Fred Abrahams, de auteur van het HRW-rapport. HRW rapporteerde ook over de mensenrechtenschendingen door Hamas in Gaza en gebruikte ook hiervoor getuigenissen van inwoners uit Gaza. Bovendien heeft het Israëlisch leger zelf nooit gesproken met de families van de slachtoffers.
Europa neemt een passieve houding aan. Evenals Belgiës minister van buitenlandse zaken Yves Leterme, die nu Mia Doornaert, notoir verdediger van Israëlische militaire actie, als adviseur heeft aangesteld.

0 Comments on “Oorlogsmisdaden tijdens Gaza-inval onderzocht”

Leave a Comment