Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Parlementair spreekrecht Doel

Share

Op 24 februari mochten de inwoners van Doel hun zaak komen bepleiten in het Vlaams parlement. Dat kon nadat ze 15000 handtekeningen ingezameld hadden om dat spreekrecht te bekomen. De meerderheid weigerde echter in te gaan op de argumenten van de sprekers, zegt Jan Creve van Doel2020, de groep die zich inzet tegen de afbraak van Doel.

De afbraak van Doel, dat nog altijd woongebied is,  bleek onwettelijk en werd na 2 gerechtelijk uitspraken vorig jaar stilgelegd. Met een nieuw GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) wil de Vlaamse regeringsmeerderheid Doel van woonzone naar industriezone omturnen, waarna de afbraak zou kunnen doorgaan.
Het gaat niet alleen om Doel: de regering wil 1000 hectares omzetten naar industriegebied. Jan Creve stelt dat die uitbreiding ook economisch geen steek houdt en dat er helemaal geen nood is aan een zoveel nieuwe industrieterreinen aangezien zelfs de huidige infrastructuur onderbenut is.
CD&V en N-VA trekken duidelijke de kaart van de havenuitbreiding. De houding van SP-a is dubbelzinnig: Enerzijds zegt SP-a dat ze vrede kan nemen met het voortbestaan van Doel als “kunstdorp”, anderzijds vindt SP-a eigenaardig genoeg dat bewoning van Doel niet kan.

0 Comments on “Parlementair spreekrecht Doel”

Leave a Comment