Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuwe bancaire cultuur laat op zich wachten

Share

De Belgische regering gaf 25 miljard steun aan de banken. Dat gebeurde via leningen of door het aankopen van aandelen. In ruil daarvoor mag  de staat bestuurders plaatsen bij KBC, BNP Parisbas Fortis en Ethias en kan het beleid van de banken beïnvloed worden.Verder beval de Parlementaire Banken-Commissie aan om de banken regels op te leggen die risicogedrag zouden tegengaan.

In de praktijk is er van gedragswijziging geen sprake, zo blijkt uit een artikel en reportage door  Berber Verpoest en Mathias Bienstman: er wordt door de banken die belastinggeld kregen nog altijd gebruik gemaakt van fiscale paradijzen om belastingen te ontduiken. Verder wordt er ook nog altijd geld gepompt in bedrijven die het niet nauw nemen met milieu en mensenrechten.
De bestuurdersmandaten die de overheid voor de geïnvesteerde miljarden kreeg, hebben Minister van Financiën Didier Reynders wel toegelaten om zijn machtsbasis te verbreden: hij plaatste zijn voormalig kabinetschef Koen Van Loo bij Dexia en aan het hoofd van de FPIM, de instelling die erop moet toezien dat de overheidsinvesteringen goed beheerd worden.

We hebben Berber Verpoest aan de lijn.

0 Comments on “Nieuwe bancaire cultuur laat op zich wachten”

Leave a Comment