Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuwe Amerikaanse klimaatwet: zwaar water bij de wijn

Share

Senatoren Kerry en Lieberman stelden op 12 mei  een nieuwe klimaatwet voor. Het voorstel komt in de plaats van de Waxman/Markey-klimaatwet die door de kamer werd goedgekeurd, maar nog niet door de senaat geraakt was. Dat kwam  doordat de senaat bezig was met de hervorming van de gezondheidszorg, maar verder ook door het lobbywerk van vooral de steenkoolsector en  door de Republikeinen, die alle hervormingen van Obama proberen te torpederen.

Op papier ziet het nieuw plan er gelijkaardig uit als het voorgaand: een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 17% in 2020 en 83% in 2050.

De daling van 17% ten opzichte van 2005 betekent echter een vermindering van slechts 4% ten opzichte van 1990. De 83% vermindering bestaat voor een groot deel uit betwistbare reducties die niet in de VS gerealiseerd worden, en uit boekhoudkundig gegoochel (zie ook onze bijdrage van november 2009, HIER). Toch ging dit blijkbaar te ver.

Om de tegenstanders over de streep te trekken, wordt in het nieuw plan royaal belastinggeld toebedeeld aan de nucleaire sector, en worden de kolencentrales grotendeels vrijgesteld van het betalen van enige vorm van belasting voor hun hoge CO2-uitstoot.

Joe Lieberman, zeer bezorgd over de nucleaire dreiging die Iran stelt, is voor intern Amerikaans gebruik iets minder terughoudend. Onder zijn impuls werd de klimaatwet een duidelijk nucleair stimuluspakket met onder andere $ 54 miljard aan extra leengaranties voor 6 extra kerncentrales.

De steenkool-industrie wordt uit de wind gezet door de centrales tot 2030 gratis uitstootrechten toe te kennen. 75% van al de gratis uitstootrechten voor elektriciteitscentrales gaan naar kolen en gascentrales, tegenover 50% in het oude plan. Dat betekent minder rechten, en dus geld, voor producenten van groene stroom.

Het klimaatagenschap EPA heeft echter nog een stok achter de deur want kan de grote emittoren, indien nodig, zelf beperkingen opleggen. Op 13 mei maakte het agentschap bekend welke bedrijven in de toekomst beperkingen opgelegd zouden kunnen krijgen.

Alhoewel de VSA na meer dan 10 jaar proberen nog altijd geen klimaatwet hebben, en zelfs  dit voorstel afgeschoten zal worden door de usual suspects, is het toch mogelijk dat er enige Republikeinse steun gevonden wordt en het voorstel erdoor geraakt.  Het bevat namelijk ook een clausule die het klimaatagentschap buiten spel zet. Als de Republikeinen en kool-/olielobby (waaronder ook Democraten) er niet in slagen om het EPA op een andere manier te stoppen, dan zouden ze kunnen overstag gaan en met een zwakke klimaatwet instemmen om te vermijden meer drastische emissiereducties opgelegd te krijgen door het milieu-agentschap.

Niet helemaal verwonderlijk is dat de  steun voor olieontginning in zee die het voorstel oorspronkelijk zou bevatten, deels  geschrapt is. Toch blijven er nog altijd steunmaatregelen voor ‘offshore drilling’ over.

Details Kerry Lieberman klimaatwet: HIER
Samenvatting wet: HIER

0 Comments on “Nieuwe Amerikaanse klimaatwet: zwaar water bij de wijn”

Leave a Comment