Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Euro-crisis

Share

Alfred Kleinknecht (Universiteit Delft, Holland) waarschuwde in 1997 al dat de invoering van een eenheidsmunt zonder gemeenschappelijk beleid gevaarlijk was. Het economisch systeem van een aantal Zuid-Europese landen is structureel te zwak ten opzichte van de ‘kern’-landen. Zo verwacht hij over een aantal jaren ook problemen voor Italië. Hij pleit daarom voor aparte muntunies voor de sterkere en zwakkere Europese regio’s.

Hij waarschuwt voor overdreven bezuinigingen, omdat ze indirect de economie zullen verzwakken. Anderzijds vindt hij een regulering van de de financiële sector noodzakelijk, maar stelt hij vast dat de financiële lobby weer de politieke lijn begint te bepalen.

Hij is voorstander van een Europees Monetair Fonds, omdat het Internationaal Monetair Fonds teveel door Washington gedomineerd wordt.

0 Comments on “De Euro-crisis”

Leave a Comment