Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

QED: winst CO2-handel blijft in de zakken van de elektriciteitsproducenten

Share

Het Europees emissiehandelssysteem bepaalt dat grote uitstoters van broeikasgassen voor iedere ton CO2 die ze produceren een ’emissierecht’ moeten voorleggen. De overheden geven een beperkt aantal van die emissierechten uit en deelt die dan gratis uit. Een bedrijf met een overschot kan de emissierechten die ze niet nodig heeft verkopen aan een bedrijf met een tekort. Onze overheid is nogal gul met het uitdelen van emissierechten aan de elektriciteitsproducenten, zodat die met een overschot zaten.

Elektriciteitsregulator CREG had er vroeger al op gewezen dat de stroomproducenten rijk werden van CO2-emissierechten, maar dat werd ontkend. De producenten konden echter geen cijfers voorleggen die die ontkenning staafden. Nieuwe berekeningen van CREG bevestigen nu de stelling, en schatten de extra winst op € 1,7 miljard voor de afgelopen 5 jaar. Vooral de kerncentrales verdienden goed aan CO2. Eerder rapporteerde CREG dat de afgeschreven atoomcentrales in 2007 € 1,8 miljard woekerwinst maakten. Met de CO2-winst erbij komt dit voor 2007 op ongeveer € 2,1 miljard.

Bij de Tijd zetten ze de producenten uit de wind door erop te wijzen dat die winsten gezakt zijn. Ons lijkt het relevanter dat aangetoond is dat dat ze met € 1,7miljard zijn gaan lopen doordat de  elektriciteitsmarkt en/of het emissiehandelssysteem niet naar behoren functioneren.

CREG stelt voor om de winsten te belasten.
Link persbericht: HIER

0 Comments on “QED: winst CO2-handel blijft in de zakken van de elektriciteitsproducenten”

Leave a Comment