Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Resultaten klimaatrapport bevestigd

Share

Kort voor de klimaatconferentie in Kopenhagen van december 2009 werden e-mails gelekt waaruit bleek dat een aantal onderzoekers van de universiteit van East Anglia, waar klimaatgegevens verzameld worden, een klimaatsceptische collega wilden de mond snoeren. Dit “Climategate” toonde volgens klimaatsceptici aan dat de opwarming van de aarde maar een onjuiste theorie is die door een complot van met overheidsgeld gesubsidieerde onderzoekers  levend gehouden wordt.

Om het nog erger te maken bleek het IPCC klimaatrapport van 2007 een aantal fouten te bevatten.  Zo werd onterecht gesteld dat de Himalaja-gletsjers grotendeels zouden smelten tegen 2035 en dat 55% van Holland onder zeepijl  zit.

Een aantal studies zijn gestart naar de beschuldigingen tegen de onderzoekers en naar de resultaten van het IPCC rapport.  De tot nu toe afgeronde onderzoeken bevestigen echter dat de conclusies van het klimaatrapport correct zijn.  Afgelopen week publiceerde het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn resultaten van de doorlichting die het deed in opdracht van het  parlement naar aanleiding van de foutieve bewering over het Hollands grondgebied onder de zeespiegel. Ook het PBL heeft geen fouten gevonden in de hoofdconclusies van het rapport. “Het rapport van het IPCC toont overtuigend aan dat de gevolgen van klimaatverandering al op veel plaatsen in de wereld zichtbaar zijn.”

0 Comments on “Resultaten klimaatrapport bevestigd”

Leave a Comment