Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Het Kwade bestaat. AHOLD is de naam

Share

6 augustus 2010 – Reverend Billy en Savitri D van de Church of Stop Shopping preken tegen de uitbuiting van tomatenplukkers in Florida.

Nederlandse actievoerders verzamelden voor een Albert Heijn-supermarkt in het centrum van Amsterdam voor een tomatenuitdrijving door ceremonieleider Reverend Billy van de Church of Stop Shopping: “Evil does exist. Ahold is the devil”. Met deze ludieke actie vragen ze aan Ahold, een supermarktgigant met wereldwijd elf ketens waaronder de Nederlandse Albert Heijn, dat het zijn verantwoordelijkheid neemt voor de uitbuiting van toeleveranciers van tomaten in de Verenigde Staten. Even later trok de groep naar het hoofdkantoor van Ahold, waar een woordvoerder van het concern hen met loze beloften probeerde te bedaren.

Met de optocht wilden de aanwezigen solidariteit betuigen met de Coalition of Immokalee Workers (CIW), een organisatie van tomatenplukkers uit Florida. In Quincy, Massachusetts aan de andere kant van de oceaan werd er op het zelfde ogenblik een bezoek gebracht aan het Amerikaanse hoofdkantoor van Ahold met een mobiel hedendaags museum van slavernij.

Een penny per pond. Mirakel of broodkruimel?

Het betalen van een ‘penny per pond’ extra voor de tomaten in haar invoertijd is een van de eisen van de CIW en haar Nederlandse bondgenoten, met de voorwaarde dat dit bedrag doorbetaald wordt aan de plukkers. Er wordt eveneens geijverd voor een permanente stem voor arbeiders in het bijsturen van de arbeidsomstandigheden.

Ahold ceo Lodewijk Hijmans van den Bergh ontving een open brief van Amsterdam Fair Food Allies om te vragen hun concurrenten te volgen en een overeenkomst te sluiten met de tomatenplukkers uit Immokalee. Eerder sloten fastfood- en supermarkketens Taco Bell, Mc Donalds, Burger King, Aramark, Subway en Whole Foods Market een overeenkomst met CIW. Tot dusver ondernam Ahold geen stappen die de mensonterende toestand, waarin de tomatenplukkers in Florida moeten werken, enigszins zou verbeteren.

Moderne Slavernij

Supermarktketens hebben een extra verantwoordelijkheid in de omstandigheden omdat zij via hun inkoopmacht een grote druk op de prijs uitoefenen. In de zoektocht naar kostenbesparingen is wereldwijd een trend zichtbaar waarbij telers de prijsdruk afwentelen op arbeidskosten. Hierin ligt de voedingsbodem voor ernstige uitbuiting, tot gevallen van daadwerkelijke slavernij die zich regelmatig voordoen”, aldus Marijke Bijl van Okia, een Nederlandse organisatie die opkomt voor de arbeidsrechten van migranten.

Ook bij Ahold’s toeleveranciers in de VS deden zich gevallen van slavernij voor. Ahold zei eerder te vertrouwen op wet- en regelgeving van de overheid en op het certificatie systeem van de sector zelf. Maar de Amerikaanse rekenkamer veroordeelde in een vernietigend rapport de mogelijkheden voor controle en het eigen certificatie systeem bewees zijn onvermogen al: de veroordeelde bedrijven werden door datzelfde systeem gecertificeerd.

Onlangs heeft Ahold na toenemende druk alle inkopen uit de streek rond Immokalee opgeschort. Marijke Bijl: “Dat is niet alleen laat, maar ook onvoldoende, mede omdat de werknemers in de tuinbouw in Immokalee daar niet mee geholpen zijn. Wanneer er geen werkelijk systeem bestaat waarin zowel de prijs rechtvaardig is als waarin arbeiders gehoord kunnen worden, zullen zaken van ernstige uitbuiting zich voor blijven doen”.

0 Comments on “Het Kwade bestaat. AHOLD is de naam”

Leave a Comment