Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Werkelijke Europese klimaatimact (veel?) hoger dan gemeten CO2-uitstoot

Share

Europa heeft zich, binnen het Kioto-protocol, ertoe geëngageerd om zijn gemiddelde broeikasgasuitstoot (in de periode 2008-2012) te verminderen met 8% ten opzichte van 1990. En we zijn blijkbaar goed op weg om die doelstelling te halen (zie rapport van het Europees milieuagentschap HIER) .

De internationale handelsstromen verbergen echter een deel van de CO2-uitstoot: door goederen te importeren is de uitstoot van een land lager dan moest ze die goederen zelf geproduceerd hebben. In dat geval is de geproduceerde CO2 lager dan de CO2-uitstoot die een gevolg is van de consumptie door dat land.
Policy Exchange, een Britse (conservatieve) denktank deed een poging om de CO2-emissies te corrigeren voor deze handelsstromen en kwam tot verbazende resultaten: terwijl de CO2-uitstoot van de Europese Unie tussen 1990 en 2006 ongeveer constant bleef, steeg de ‘geconsumeerde’ CO2-uitstoot met 47%. Dat is zelfs meer dan de VSA.

Wel dient opgemerkt te worden dat Policy Exchange (PO) een sterke vereenvoudiging toepaste om de impact van de handelsstromen te berekenen. De percentages in het rapport moeten dus met een korrel zout genomen worden. Verder onderzoek is nodig, zegt PO zelf, maar een aantal andere studies bevestigden de trend.

Policy Exchange rapport HIER (Engels)

0 Comments on “Werkelijke Europese klimaatimact (veel?) hoger dan gemeten CO2-uitstoot”

Leave a Comment