Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Politieke toestand in Haïti blijft instabiel

Share

Volgende week zou de Haïtiaanse kiescommissie eindelijk  een “definitieve uitslag” publiceren van de chaotische verkiezingen van 28 november.
Ondanks fraude in het voordeel van de presidentskandidaat van de regeringspartij INITE, Jude Celestin, zou die toch maar als derde uit de bus gekomen zijn in de eerste ronde; na Mirlande Manigat en Michel Martelli. Daarmee zou Celestin niet eens meer   kunnen meedoen aan de tweede ronde die eind maart gepland is. Maar, ondanks druk van de organisatie van Amerikaanse staten (OAS), is het nog niet zeker of de partijdige kiescommisie  dat resultaat zal aanvaarden.
Joris Willems  merkt  op dat alleen de uitslagen van de presidentsverkiezingen door de OAS kritisch bekeken worden. Over de parlementsverkiezingen die samen met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden werden wordt niets gezegd. “Blijkbaar komen ze wel weg met de fraude tijdens de kamer- en senaatsstemmingen.”

Intussen is voormalig dictator Jean Claude “Baby Doc” Duvalier terug in het land in een poging om aan de Zwitserse autoriteiten te tonen dat hij niet vervolgd wordt in Haïti, en dus aanspraak maakt op de miljoenen die hij tijdens zijn bewind naar Zwitserse bankrekeningen versaste. Van de andere kant wordt de   democratisch gekozen (maar toch ook niet helemaal onbesproken)  oud-president Jean-Betrand Aristide nog altijd niet in Haïti toegelaten.

De bevolking is de situatie beu maar ook murw geslagen door al de miserie die ze over zich heen gekregen heeft. “De emmer is vol maar loopt blijkbaar nog niet over. Welke druppel de emmer kan doen overlopen is de vraag, maar gans de situatie rond de frauduleuze verkiezingen is een belangrijk feit dat er nog eens bovenop komt.”

0 Comments on “Politieke toestand in Haïti blijft instabiel”

Leave a Comment