Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuwe Free Gaza vloot richting Gaza

Share

We bellen met Greta Berlin, mede-oprichtster van de Free Gaza Movement (FGM). FGM is de drijvende kracht achter de pogingen om de Israëlische militaire blokkade van Gaza met behulp van bootjes te doorbreken. Een jaar geleden eindigde dit in een slachtpartij door de commando’s van de ‘Israeli Defense Forces’,  met 9 doden en tientallen gewonden onder de actievoerders als resultaat.  Liron Libman van het Israëlisch leger stelde onlangs (in Knack) dat de slachtoffers radicale islamisten waren die tot de dood wilden vechten voor hun zaak. Greta Berlin meldt dat drie van de doden wel degelijk journalisten waren en verwijst verder naar het verslag van de Fact Finding Mission door de Verenigde Naties, die meldde dat de slachtoffers in executie-stijl zijn omgebracht.

Ondanks het geweld van vorig  jaar wordt over een tiental dagen een nieuwe poging ondernomen; deze keer met een vloot van ongeveer tien kleinere bootjes en 500 passagiers. Op veel steun van de westerse overheden moeten de actievoerders alvast niet rekenen; die proberen het vooral niet over de zaak te hebben. Daarom is het volgens Berlin belangrijk dat de bevolking aan de politici toont dat ze niet akkoord gaat met de Israëlische handelswijze. Ban Ki-Moon vroeg zelf om af te zien van het initiatief, maar pleit terzelfdertijd voor het opheffen van de blokkade.

0 Comments on “Nieuwe Free Gaza vloot richting Gaza”

Leave a Comment