Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

DE VUILBAK EN DE TAART: Peter Mertens, PVDA, over de Dexia-crisis

Share

Het ziet ernaar uit dat de Belgische Dexia-bank zal worden genationaliseerd. Toch is Peter Mertens van de linkse PVDA allesbehalve in zijn nopjes over hoe de overheid de nieuwe crisis aanpakt. Volgens hem zal die gezonde, winstgevende,  tak van Dexia opnieuw verkocht worden aan de private sector terwijl de overheid zal achterblijven met de rommel. Hij vindt dat de “vuilbak en de taart” moeten samengehouden worden in een openbare bank; en dat dat ook moet gebeuren met de drie andere grote banken.
“In plaats van over te gaan tot een ‘bad bank’ pleiten we voor een openbare ‘good bank’ op federaal niveau, niet op Vlaams  niveau.”

Voor hem hebben vooral de Duitse banken schuld aan de huidige malaise aangezien ze de Grieken maar al te graag aan leningen hielpen waarmee die dan Duitse produkten konden kopen.
Verder is hij niet te spreken over het feit dat de verantwoordelijken voor de crisis uit de privé sector nu postjes krijgen bij overheidsinstellingen om de crisis op te lossen (Zie bijvoorbeeld de aanstelling  van de nieuwe ECB voorzitter Draghi, nvdr) .
De financiële – en politieke elites zijn één pot nat. Dat is geen slogan of demagogie maar realiteit.

0 Comments on “DE VUILBAK EN DE TAART: Peter Mertens, PVDA, over de Dexia-crisis”

Leave a Comment