Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

2 jaar na de aardbeving in Haïti

Share

Een audio-collage van onze correspondent Joris Willems uit Port-au-Prince, 2 jaar na de aardbeving die volgens officiële cijfers aan 316000 mensen het leven kostte. De collage gidst u door de FM band en de straten van Port-au-Prince op 12 januari 2012: officiële ceremonieën, religieuze evenementen, populaire manifestaties en theater.

De aardbeving liet bij de overlevenden diepe wonden na die nog steeds sterke emoties oproepen en waaruit de overlevenden lessen trekken voor de toekomst. De president van de Dominikaanse Republiek opende plechtig
de nieuwe universitaire campus Henri Christophe in het Noorden van het land. De bouw van de campus was een belofte van de Dominikaanse overheid, een belofte die gehouden werd in tegenstelling tot vele andere
internationale beloftes.
Een speciale hommage werd gegeven door de Faculteit van Humane Wetenschappen aan de intellectueel professor Jean Anil Louis-Juste, die op 12 januari 2010, enkele uren vóór de aardbeving vermoord werd. Een moorddossier dat nog steeds niet opgehelderd werd.
Haitiaanse bewegingen trokken door de straten van de hoofdstad met een pleidooi voor het recht op degelijke huisvesting, ze nemen daarbij de internationale gemeenschap en haar reconstructiecommissie op de korrel.
In een uitzonderlijk moment van stilte in Port-au-Prince markeert een sirene in de verte het tijdstip van de aardbeving 2 jaar geleden: 16u53.

Volgende radiostations werden opgenomen in de montage: Scoop FM, Radio Kiskeya, Radio Metropole, Radio Guinee, Radio Caraïbes, Signal FM, Radio Solidarités.
U hoort tussen de nieuwslezers de stemmen van: Michel Brunache (minister van justitie en publieke veiligheid), Jocelyne Casimir (deken van de Burgerlijke Rechtbank en de Rechtbank van Eerste Aanleg), Alta Jean-Baptiste (Directrice van “la Protection Civile”- burgerbescherming), een religeuze extremist, Michel Martelly (President van Haïti), Beverly Oda (Ministre de la Coopération Internationale du Canada), Leonel Fernández (President van de Dominikaanse Republiek), Jean-Vernet Henry (rector van de -staats-universiteit van Haïti), Camille Chalmers (Professor aan de faculteit Humane Wetenschappen), theatergezelschap “Cercle Gramsci”, Reynel Sanon (FRAKKA), Thomas Dieufait (MOREGAF), Colette Lespinasse (GARR), les menifestanten van het Collectif Défense pour le Droit au Logement (recht op huisvesting).

0 Comments on “2 jaar na de aardbeving in Haïti”

Leave a Comment