Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

EU stapt mee in het VSA olieembargo tegen Iran

Share

Of  China,  Indië en Turkije ook meestappen in het embargo is allesbehalve zeker: de Chinezen, goed voor bijna 25% van de Iraanse olieexport, hebben al aangegeven dat ze er zich niet veel van zullen aantrekken. Washington lijkt voorlopig ook nog geen drastische sancties in te stellen tegen Chinese bedrijven die goede zaken doen met Iran.
In alle geval zal de beslissing van de EU voor een bijkomend aanbod van olie naar China zorgen, en is ze dus goed economisch nieuws voor de nieuwe grootmacht.
Ook Indië toont weinig enthousiasme voor het embargo. Voor Turkije, tradioneel een goede bondgenoot van de VSA, ligt de zaak moeilijker: net zoals hun goede vrienden de Grieken hangen de Turken ook sterk af van import van de Iraanse buur.

Het zal wel nog een half jaar duren vooraleer Europa de oliekraan vanuit Iran volledig afgesloten heeft aangezien de EU de tijd wil nemen om andere leveranciers te  vinden. Maar ook om Iran toe te laten om olie te leveren aan een aantal Europese bedrijven (bijvb ENI) als afbetaling voor de schulden die Iran er nog uitstaan heeft. Tenzij de Iran zelf zou beslissen om de kraan naar Europa sneller toe te draaien.

0 Comments on “EU stapt mee in het VSA olieembargo tegen Iran”

Leave a Comment