Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nieuwe media: een zegen met risico’s voor de buitenlandberichtgeving

Share

Naar aanleiding van het debat over de rol van de nieuwe media in de buitenlandberichtgeving  dat   MO en Apache organiseerden doen we een nabespreking met Roel Pennemans (VRT buitenland) en Damien Spleeters (freelance journalist).

Vooral Twitter en Facebook worden gebruikt als bijkomende informatiebron; weblogs en alternatieve internet nieuwssites laten de journalisten blijkbaar links liggen.
De nieuwe kanalen zitten  vol rommel (“ruis”) en onjuistheden. Toch zijn ze een vaste bron van informatie geworden, maar verificatie blijft meer dan ooit noodzakelijk. Voor het voorbereidend onderzoekswerk naar de Belgische wapens in Libie bleek Twitter voor Damien Spleeters zelfs een onschatbaar instrument om in contact te komen met mensen met veldkennis. Maar de onderzoeksjournalist moet uiteindelijk toch nog zelf het veld intrekken.

Spleeters vindt dat de klassieke media niet altijd op een goede manier omgaan met de nieuwe mediavormen. Enquetes worden gelanceerd en vragen gesteld op websites en sociale media pagina’s van kranten, radio en TV; maar eigenlijk is men niet geinteresseerd in interactie en er wordt te weinig aangevangen met de feedback.  Rudi Vranckx bewijst op zijn facebook pagina hoe het wel kan, aldus Damien Spleeters.

0 Comments on “Nieuwe media: een zegen met risico’s voor de buitenlandberichtgeving”

Leave a Comment