Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Jan Hertogen over Migratie en Zwart Antwerpen

Share

We hebben socioloog Jan Hertogen tegast. Hij volgt de migratiecijfers van nabij op en  publiceert zijn analyses in zijn zogenaamde Berichten uit het Gewisse.

We hebben het met hem eerst over de zogenaamde Migratiebarometer van N-VA.

Daarna over zijn vaststelling dat ondanks de toegenomen migrantenbevolking er  in Antwerpen waarschijnlijk een meerderheid is voor wat hij een “zwarte”coalitie noemt. Het gaat dan over Blok, N-VA en LDD. Rechts-populitisch-nationalistische partijen die volgens Hertogen de fouten van  het nieuwe orde- en collaboratieverleden nooit hebben verwerkt.
“Het Blok blijft een grote bloedende  wonde. Met 34 % was Antwerpen in de jaren ’90 de stad  met de grootste extreemrechtse politieke vertegenwoordiging van gans de wereld”.


In navolging van het Blok probeert N-VA van migratie een verkiezingsthema te maken. In het kader daarvan publiceerde de partij deze week haar analyse van de migratie, de zogenaamde Migratiebarometer.
In essentie betwist Hertogen de trend die N-VA aangeeft niet, maar hij geeft er wel een positievere invulling aan: “Er kunnen nog 150.000 inwoners bijkomen voor Antwerpen weer op het niveau van 1930 zit. Dankzij de migranten is Antwerpen nu geen uitgestorven stad.”
N-VA heeft het over “passieve” en “actieve” migranten. We zouden teveel van die passieve hebben die niets zouden bijdragen aan de economie en ten laste zouden vallen voor ons sociaal systeem. Volgens Jan Hertogen is die retoriek vals aangezien ook de meeste niet-actieven hier wel degelijk komen met de intentie om zo snel mogelijk actief te worden.
Ook klopt de vergelijking met de Europese cijfers niet altijd. Zo ligt het aantal gezinsherenigingen in België misschien wel hoger dan het Europees gemiddelde, maar niet hoger dan in Duitsland en Holland.

In 2006 hebben de allochtonen de democratie gered, aldus Hertogen, maar deze keer lukt het misschien niet.
Enerzijds, omdat ze de populistische partijen niet van een meerderheid zullen houden, anderzijds omdat slechts een klein deel van de niet stemplichtige migranten zich ook gaat inschrijven. Dat noemt een terechte rebellie van die bevolkingsgroep. Maar de zwarte meerderheid kan er ook komen doordat het Blok wel eens de nodige toegevingen zou kunnen doen om voor De Wever aanvaardbaar te worden al coalitiepartner.
Door het verschil in aanwezigheid van allochtonen in de verschillende Antwerpse districten, gaande van 6% in Ekeren tot bijna 60% in Antwerpen zouden de districtcoalities van Antwerpen stad wel eens sterker kunnen verschillen van die van het Schoon Verdiep dan nu het geval is.

0 Comments on “Jan Hertogen over Migratie en Zwart Antwerpen”

Leave a Comment