Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Karel Lannoo over Kredietbeoordelaars en Dexia

Share

Karel Lannoo, PDG van denktank CEPS, erkent dat de kredietbeoordelaars  te veel invloed hebben.
“Bovendien zijn ze niet aansprakelijk voor de gevolgen van hun adviezen. Het feit dat ze betaald worden door de bedrijven die ze beoordelen is een enorm belangenconflict en verzwakt gans het systeem. Men werkt erop, maar het systeem is in se nog niet veranderd.”
In verband met Griekenland is hij geen voorstander van Euro-obligaties en vindt hij dat de Grieken zelf maar moeten opdraaien voor de hoge kost “zolang ze niet bewezen hebben dat ze de schuld kunnen beheren”.
Over de problematiek van Dexia: “We dragen 60% van het risico omdat we ook 60% van de aandelen van de restbank in bezit hebben. Maar men heeft veel te weinig de schuldigen durven aanwijzen van het slecht beheer.”
Lannoo pleit voor een regulering van de banken op Europees niveau, in plaats van per staat. “Dat is ook de beslissing die genomen is eind juni door de Europese Raad.”  Maar dat is blijkbaar ook geen garantie aangezien de centrale regulator in de VSA daar niet heeft voorkomen dat de zaken ontspoorden.
Alhoewel in de periode tot de deregulering van de jaren ’90 het bancair van systeemschokken gespaard bleef lijkt Lannoo tegen de herinvoering van een scheiding tussen zakenbanken en investeringsbanken.  “Een spaarbank is niet noodzakelijk minder riskant dan een  bank die ook meer ‘marktgerichte’ activiteiten uitoefent. Kijk maar naar het Spaanse Bankia, dat had veel te veel belegd in 1 product, namelijk hypotheken,  waarmee het dan mis ging.”

0 Comments on “Karel Lannoo over Kredietbeoordelaars en Dexia”

Leave a Comment