Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Schalieboom en Irak: het spuit er langs alle kanten uit

Share

Shale is all around. Niet alleen halen de Amerikanen nu massaal gas uit rotsen, ook de olieproductie van de VSA schiet de hoogte in dankzij de nieuwe gecontesteerde  technologie. In Europa wint fracking ook terrein. In Frankrijk mag er dan een verbod zijn tegen schaliegas, een aantal van de  voormalige Soviet satellietstaten zien het wel zitten.

En ondertussen zit er ook beweging in de geopolitiek van de conventionele energiewinning. De Iraakse olieproductie bereikte onlangs bijna 3,5 miljoen vaten per dag, een rekord. Bovendien ziet het er naar uit dat Irak in de toekomst  Saoedi Arabie zou kunnen naar de kroon steken als grootste exporteur, wat de machtsverhoudingen binnen OPEC doet verschuiven.

0 Comments on “Schalieboom en Irak: het spuit er langs alle kanten uit”

Leave a Comment