Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Duurzame oplossingen Haïtiaanse woningnood mogelijk

Share

Meer dan 3 jaar na de aardbeving van 12 januari 2010 wonen  nog bijna 350.000 mensen in tentenkampen. Eén vijfde van hen leeft met de dreiging van gedwongen ontruiming. Sommige families die op publieke plaatsen leefden ontvingen weliswaar 500 USD voor herhuisvesting, maar die som is vaak te klein om een kamer te huren voor een jaar. Velen trekken dan ook elders nieuwe krotten op, op plekken waar niet gebouwd mag worden, zoals op het 5000 ha groot terrein ten noorden van Port-au-Prince, dat kort na de aarbeving publiek terrein werd gedecreteerd. Op enkele beperkte initiatieven na blijft een herhuisvestingspolitiek 3 jaar na de aardbeving ontbreken.

Toch zijn er ook goede voorbeelden waaruit lessen getrokken kunnen worden. Zo slaagt de lokale ngo ITECA erin om duurzame woningen te bouwen die bovendien dubbel zo groot  en amper duurder zijn dan de noodhuisjes uit spaanplaat die drie jaar geleden massaal neergepoot werden .   Joris Willems legt vanuit Port-au-Prince uit hoe ze hem dat flikken.

Links:
weblog Joris Willems
– Artikel in Mo magazine
– Artikel in De Wereld Morgen 

0 Comments on “Duurzame oplossingen Haïtiaanse woningnood mogelijk”

Leave a Comment