Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Palestijnse vluchtelingenkampen in Syrië

Share

Miljoenen Syriërs zijn momenteel op de vlucht voor het oorlogsgeweld, in Syrië zelf of in het buitenland. Maar het land herbergde al sedert de Nakba inwoners die uit Palestina (later herdoopt in Israël) verdreven waren door de kolonisatoren.  Sommige van die Palestijnse kampen in Syrië lijken na meer dan 60 jaar eerder op een wijk dan op een vluchtelingenkamp.
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-algemeen commando   (PLFP-GC) stond sterk in die kampen en was president Assad eerder gunstig gezind. Recentelijk vestigden zich echter Salafistische jihadi’s in de kampen. Initieel hielden die zich wat op de vlakte  maar na enige tijd begonnen ze hun eisen te stellen en  uiteindelijk slaagden ze erin de leiding van het grootste kamp, Yarmouk in de buurt van Damascus, over te nemen met de steun van een deel van PLFP-GC. Niet iedereen binnen de Palestijnse gemeenschap was namelijk gelukkug met de steun voor Assad.
Sedert eind 2012 wordt de strijd tegen Assad dus ook vanuit de kampen gevoerd waardoor die meegesleurd worden in de burgeroorlog, met alle gevolgen vandien. 

Ludo De Brabander van Vrede geeft achtergrond.

0 Comments on “De Palestijnse vluchtelingenkampen in Syrië”

Leave a Comment