Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? APOPO

Share

De opleiding Productontwikkeling wordt veelal geassocieerd met lui die nieuwe oogverblindende hebbedingetjes op de markt gaan brengen, maar een deel van de studenten gaat voor heel wat nuttiger zaken. Bart Weetjens wilde graag iets doen voor de slachtoffers van landmijnen. Hij klopte met zijn idee aan bij professor Mic Billet. Samen bedachten ze dat voorkomen toch beter is dan genezen: die landmijnen opruimen dus, op een zo efficiënt mogelijke manier.

Gezocht werd naar een biosensor, één met een uitzonderlijk reukvermogen, intelligent, trainbaar, licht genoeg om risicoloos over zo’n mijn heen te trippelen, resistent in allerlei klimaten, transporteerbaar, goedkoop in ‘t onderhoud … De keuze viel op de Gambiaanse hamsterrat. Na een haalbaarheidsonderzoek in Antwerpen ging de ontwikkeling van het trainings- en opsporingsprocédé verder in Tanzania, aan de Sokoine-universiteit. De input van lokale medewerkers was van cruciaal belang bij het tot stand komen van een heel eenvoudig en toch efficiënt systeem. Bovendien bleken de beestjes in staat TBC te detecteren, vele malen sneller en accurater dan dat in een labo gebeurt.

Bart Weetjens hadden we begin 2009 al eens aan de lijn, toen hij als Schwab-fellow in Davos op het WEF aanwezig was. Vandaag was hij, met zijn promotor van het eerste uur Mic Billet, in onze studio te gast om ons alles te vertellen over zijn ratten-NGO APOPO (ook op facebook).

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u

0 Comments on “Voorwaarts!? APOPO”

Leave a Comment