Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

de Tomorrowland brug

Share

Het Antwerps provinciebestuur wil de bestaande brug in het recreatiegebied De Schorre laten vervangen door een nieuwe, ontworpen door kunstenaar Arne Quinze. ID&T, het bedrijf achter het Tomorrowland festival, zal de brug bouwen en financieren. De provincie Antwerpen betaalt 1 miljoen € mee aan het project en geeft ook nog een miljoen via een lening. ID&T wil daarnaast nog meer dan  2 miljoen ophalen bij  het publiek door  sponsoring op de houten bekleding van het werk.

Voor Antwerps député Bruno Peeters, N-VA, is de zaak duidelijk:
De huidige brug is versleten en aan vervanging toe en er was geld voorzien in de meerjarenbegroting van de provincie. De brug zal vervangen worden door een nieuwe constructie die niet alleen nuttig is voor fietsers en voetgangers, maar die ook een kunstwerk is.
Een bijzonder project dat goed is voor de Schorre want het zal een attractie zijn voor mensen van binnen- en buitenland. Het project zal meehelpen aan de reconversie van de Rupelstreek.  De subsidie van één miljoen stemt overeen  met de kost van de brug die we zelf hadden moeten bouwen, ID&T financiert het verschil. Dit is dus een win-win situatie.
De provinciale administratie volgt het project wel degelijk op en de financiële dienst heeft advies uitgebracht. Er zijn altijd risico’s verbonden aan dergelijke deals, maar ID&T hebben de afgelopen jaren bewezen dat ze goede en betrouwbare ondernemers zijn.”

Voor provincieraadslid Kris Merckx, PVDA, is de zaak ook duidelijk:
“We horen  voortdurend ‘besparen’ en er is zwaar gesneden in de  sociale en culturele sectoren maar nu geeft men 2 miljoen aan mensen die enorme winsten maken.  Het was  Mano Mundo  dat de Schorre als festivalterrein op de kaart zette en dat festival verdwijnt doordat de subsidies geschrapt zijn, wat in strijd is met het bestuursakkoord.
De brug moest nog niet vervangen worden en de budgetten voorzien voor De Schorre gingen over andere investeringen. De provincie krijgt van Tomorrowland  ook een veel te kleine vergoeding in vergelijking met wat Boom en Rumst krijgen. Het provinciebestuur heeft bovendien meegewerkt aan een manipulatie van de kunstmarkt door op vraag van Quinze  een veel te hoge prijs voor de brug te communiceren.Verder  werd de zaak door de administratie niet positief beoordeeld; het enig advies dat er kwam sprak een voorbehoud uit.
We stellen ook vragen bij de solvabiliteit van ID&T: De aandeelhouders hebben het bedrijf kaalgeplukt door er 1.1 miljoen € uit te halen terwijl er meer schulden aangegaan werden. Geen enkele bank zou aan zo’n bedrijf lenen.”

De provincieraadsleden van de coalitie (N-VA, sp.a, CD&V)  keurden onlangs het project goed, PVDA en Groen stemden tegen, Open-VLD onthield zich.

Link: jaarrekening ID&T

0 Comments on “de Tomorrowland brug”

Leave a Comment