Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Haïti: straffeloosheid heerst terwijl Europa zoete broodjes bakt met regime

Share

Op 8 februari werden Daniel Dorsinvil en zijn echtgenote Gerldy Larêche op klaarlichte dag in maffiastijl neergekogeld. Dorsinvil was coördinator van de koepel van Haïtiaanse mensenrechtenorganisaties POHDH, Larêche werkte als verpleegster voor Artsen Zonder Grenzen.

De politieke overheid was er als de kippen bij om aan te geven dat het waarschijnlijk om een roofmoord ging.  Joris Willems sprak met Antoine Mortime, directeur van POHDH, die vermoedt dat er politieke motieven in het spel zijn en hoopt dat het gerechtelijk apparaat de zaak ordentelijk afhandelt. Mortime is er echter niet gerust in, want politie en justitie werken amateuristisch en zijn niet onafhankelijk.

Voor Joris Willems illustreert het voorval de straffeloosheid die heerst in het land. “De heersende klasse wordt van langs om meer arrogant. Er is wel een oppositie, maar die is verdeeld en bovendien heeft de bevolking het geloof in de politieke elite  helemaal verloren. Het is een feit dat de economische en politieke macht de natie leegperst,  en als er dan toch geprotesteerd wordt, dan worden traangas en matrakken snel bovengehaald. ”

De internationale gemeenschap faalt op een miserabele manier om het land er weer bovenop te helpen. Willems: “Het is de norm geworden om te doen alsof onze neus bloedt en alle uitwassen door de vingers te zien. Dus dan verschijnen er ook geen kritische rapporten over het regime, omdat dan de indruk onstaat dat  ons werk niet goed was. Maar natuurlijk is het werk van de internationale gemeenschap niet goed! Het systeem is gecorrumpeerd en wordt actief ondersteund door de internationale gemeenschap. President Martelly kreeg afgelopen week felicitaties van Herman Van Rompuy voor het goede werk dat hij verricht heeft. Maar over welk werk gaat het dan? Alleszins niet over wat hij in Haïti heeft gepresteerd.”
Europa moet stoppen met mensen te feliciteren die ondertussen een regime aan het uitbouwen zijn dat niets, maar dan ook niets, democratisch meer heeft. En er moet veel kritischer omgegaan worden met de hulpgelden.”

Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zal Haïti bezoeken in juli.

Links:
– Verklaring Herman Van Rumpuy n.a.v. het bezoek van president Martelly:  1) Tekst 2) Beeld+Audio   3) Audio: zie verder
Haïti in cijfers, 4 jaar na de aarbeving

0 Comments on “Haïti: straffeloosheid heerst terwijl Europa zoete broodjes bakt met regime”

Leave a Comment