Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Longo Maï

Share

Eén van de gevolgen van ‘mei 68’ was Longo Maï  (Provencaals voor ‘Dat het lang moge duren’), een netwerk van landbouwcoöperaties in Europa. Het begon met een groep politiek actieve Zwitserse en Oostenrijkse jongelui die voor zichzelf en hun acties onafhankelijkheid wilden vrijwaren. In 1973 gingen ze van start in de Provence, moesten dan een tijd in ballingschap terug naar Zwitserland, maakten ook eerst een valse start in Duitsland (waar in de jaren zeventig de overheid gezien Baader Meinhof e.d. helemaal niet gediend was van alternatieve jongerenbewegingen), om nu, anno 2014, met negen landbouwgemeenschappen te eindigen: vijf in Frankrijk, en telkens één in Duitsland, in Oostenrijk, in Zwitserland, en zowaar in Oekraïne (momenteel gelukkig buiten het conflictgebied).

De bedoeling was uitdrukkelijk niét om zich af te zonderen, maar om buiten de thuisbasis actie te blijven voeren, zoals b.v. meteen al in 1973 met hun campagne om de Zwitserse overheden ertoe aan te zetten na de staatsgreep van Pinochet méér Chileense vluchtelingen op te nemen. Er werd ook langzaamaan een band opgebouwd met de lokale bevolking, niet evident in afgelegen gebieden waar men vaak sceptisch staat tegenover nieuwlichters. Maar de Longo Maï-kinderen gingen steeds naar de plaatselijke scholen, en mettertijd bewezen de coöperaties zich. In de Provence droeg de oprichting van de vrije radio Zinzine sterk bij aan het integratieproces.

Alle negen de coöperaties zijn het bezit van een gemeenschappelijk beheerde stichting, en functioneren a-hiërarchisch en organisch. Verder legt iedere coöperatie eigen accenten, afhankelijk van het initiatief van de bewoners. Gemotiveerde bezoekers / potentiële medebewoners zijn her en der welkom, en er is ook ruimte voor vakantiegangers.

We spraken eerst met Ieke Decker, een Nederlandse die er al sinds 1982 bij is en in Hof Ulenkrug in Duitsland woont, en belden daarna landgenoot Erik D’haese in de Provence.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Longo Maï”

Leave a Comment