Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Verkiezingen 25 mei: nabeschouwingen v.d. opiniehebbers

Share

Eens de uitslag bekend was voegen we een aantal opiniemakers/hebbers om hun commentaar:
Walter Pauli (Knack), over de neergang van het Blok: “De Kleine Man die destijds voor het Blok ging stemmen heeft nu een kleur gekregen. Maar het is nooit het moment om eender welke beweging dood te verklaren; kijk maar naar de communisten die nu na meer dan 30 jaar weer in het parlement komen.”

Thomas Decreus (KUL): “Het cordon sanitair is doorbroken omdat overgelopen Blokkers nu deel uitmaken van de macht bij N-VA.”
“Het feit dat N-VA niet afgerekend werd voor de uitschuivers in haar campagne is te danken aan het ‘Elvis effect’: eens een bepaald niveau van populariteit bereikt is kan niets meer mis gaan. Het toont aan dat politiek een zaak van emotie is.”

Lex Molenaar (GvA): “Waren dit gemeenteraadsverkiezingen dan zou N-VA nu 3 zetels in de Antwerpse gemeenteraad verloren hebben. Er is hier sprake van een Ringlandeffect in Antwerpen. Vooral Groen wint hier. ”
“De teleurstelling bij PVDA moet heel groot zijn. Peter Mertens zou zich kunnen spiegelen aan Bart de Wever in 2003, met dat verschil dat het wel nog tot 2019 duurt voor hij weer een kans krijgt.”

Karl van den Broeck (apache.be) : “Onderschat het Blok niet. Hun toekomst zal bepaald worden door hoe ze erin slagen de personeelswissel door te voeren.”
“Als de ACW kiezers meegerekend worden dan zijn er evenveel linkse als rechtse kiezers in Vlaanderen, dat was 6 jaar geleden niet zo.”
PVDA was onzichtbaar in de campagne omdat ze niet aanbod kwamen in de formats van VRT en VTM.”
N-VA is erin geslaagd om zich, na 10 jaar in de regering, een maagdelijk imago aan te meten. Maar nu komt de lakmoesproef. In Vlaanderen zal N-VA zich beginnen gedragen als een CD&V 2.0.”
“Onderschat nooit CD&V, ze zijn 20 keer leper dan gelijk wie anders en ze gaan altijd voor de macht. Maar ze zullen de lakens niet kunnen uitdelen als ze met N-VA in zee gaan, dus dat valt nog te bezien.”
” Ondanks het meest rechts economisch programma is Open-VLD erin geslaagd zich sympathiek voor te doen. Slangen heeft goed gewerkt.”

0 Comments on “Verkiezingen 25 mei: nabeschouwingen v.d. opiniehebbers”

Leave a Comment