Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Maria Ulyanova in de PEN-flat

Share

In de studio: Dimitri Bontenakel van PEN Vlaanderen en de huidige PEN-schrijversflat-gast, de Russische Maria Ulyanova. Zij studeerde aan het Literatuurinstituut in Moskou, en publiceerde al een paar werken. Ze is ook lid van de Moskouse Schrijversunie, waarbinnen de bekende namen de nieuwkomers waardevolle feedback geven en allerlei vormingen voor hen organiseren. Er heerst in heel Rusland blijkbaar sowieso een sfeer van productieve concurrentie.

Ulyanova verbleef al eerder in het buitenland, en wilde graag naar Antwerpen komen omdat ze had gehoord over de boeiende multiculturaliteit in onze stad. Ze heeft hier een verhalenbundel afgewerkt, en verzamelde al wandelend ook genoeg grondstof om in haar roman in wording ‘Gevoel van zeeën’ te verwerken.

Volgens een recente wet in Rusland mag men niet, ook niet literair, afwijken van de officiële versie van de geschiedenis. Schrijvers zijn vaak voorzichtig, omdat hun voortbestaan afhangt van door de staat gefinancierde uitgeverijen.

Begin juni kwam er de Stockholm Statement, een verklaring van Russische en Oekraïense schrijvers tegen de wederzijdse haatpropaganda. Volgens Ulyanova is dit niet het enige initiatief, maar zijn er heel wat basisorganisaties in beide landen die de overheden oproepen het conflict vreedzaam op te lossen.

Het interview is in het Nederlands-Engels-Russisch. Tolk Iryna heeft alvast zin om Ulyanova‘s werk in het Nederlands te vertalen.

Special over PEN hier

1 Comment on “Maria Ulyanova in de PEN-flat”

  1. #1  Werner Lyssens
    on Jan 14th, 2015 at 5:37 pm

    I like the autor and her friends too.
    She visited our Flemish Coast and Antwerp town and harbour.

Leave a Comment