Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Schots referendum

Share

Jago Kosolosky (MO*) werkte tot maart een half jaar in Schotland voor het Europees Parlement, en is dus grondig gemarineerd in de hele polemiek rond het onafhankelijkheidsreferendum van 18 september. Het Yes-kamp bestaat voornamelijk uit de aanhang van de regerende Scottish National Party. Die kan ook nu al een eigen, links-nationalistisch beleid voeren, met zaken als een competitieve groene energie en lage onderwijskosten, maar Schotland heeft b.v. geen eigen stem in de internationale gemeenschap. Het andere kamp, Better Together, wijst vooral op het monetair probleem: Schotland zou als aparte staat geen inspraak meer hebben in het beleid rond de pond, en overschakelen op de euro lijkt momenteel niet zo aantrekkelijk. Schotland zou ook opnieuw lidmaatschap moeten aanvragen bij de EU, waar ze dan een paar landen tegen zouden hebben, zoals Spanje, dat zelf met verschillende afscheurzuchtige regio’s te maken heeft. NAVO-lidmaatschap lijkt moeilijk, want het staat al vast dat Schotland het Trident-programma zou uitwijzen.

Volgens de opiniepeilingen zou het resultaat een nipt ‘nee’ zijn. Het VK zou dan ook met het referendum ingestemd hebben, omdat de groeiende onafhankelijkheidsgedachte nog nét niet helemaal sterk genoeg is.

Jago Kosolosky schreef voor MO*  een artikel over Schotland, en een dossier over de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen in Europa.

0 Comments on “Schots referendum”

Leave a Comment