Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Voorwaarts!? Samenhuizen

Share

Eén van de nieuwe woorden in de Van Dale dit jaar was ‘samenhuizen’, een term die in 1999 gebrouwen werd door de oprichters van de gelijknamige vzw. Het doel: informatie verspreiden rond alle mogelijke gemeenschappelijke woonvormen, nieuwe groepen helpen opstarten, en beleidsbeïnvloeding. Daartoe kwam er, na vele jaren zorgvuldig voorbereidend werk, in 2006 een eerste knelpuntennota. Na een resolutie van het Vlaams Parlement in 2009 rond het stimuleren van co-housing kreeg Samenhuizen de opdracht een grondige studie te maken over de stand van zaken. Zo kon de vzw zich als expertisecentrum bewijzen, en kwam ook de erkenning als socio-culturele beweging. Dat maakte het mogelijk een paar deeltijdse werknemers aan te stellen, waaronder Roland Kums, die in onze studio dit alles kwam vertellen.

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen voerde Samenhuizen in 2011 een gerichte campagne naar lokale besturen. Het is immers bij het bezoek aan de dienst ruimtelijke ordening dat een startende groep vaak op onbegrip stuit (net als bij de bank, trouwens). Heel wat gemeenten tekenden een charter waarmee ze te kennen gaven achter het concept te staan. Ook op het provinciale niveau beweegt er wat, Vlaams-Brabant geeft zelfs startsubsidies aan woningdeelprojecten. Daarmee volgen ze het voorbeeld van de Deense overheid van het begin van de jaren tachtig. Dankzij dit beleid huist in Denemarken zo’n 7% van de bevolking samen, en staat het land bekend om zijn uitgerijpte ervaring ter zake. Vanuit België ging de jaarlijkse studiereis deze lente o.a. naar een aantal projecten in dit land.

Met het oog op de laatste verkiezingen organiseerde Samenhuizen vorig jaar een ronde tafel met diverse experten, om nog eens alle knelpunten te overlopen en de prioritaire beleidswijzigingsvoorstellen op te lijsten. Dat resulteerde in een memorandum, met zaken als de vraag om een aangepast contract voor groepshuren, en vooral een duidelijke definitie. Resultaat: het regeerakkoord wijdde zowaar twee alinea’s aan woongemeenschappen. Aangepaste wetgeving kwam er nog niet, maar het idee zit duidelijk in de lift. In Turnhout gaat de sociale woonmaatschappij zelfs een paar collectief wonen-projecten opzetten, voor zowel sociaal huren als kopen.

Samenhuizen is actief in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië is er Habitat et participation. Er zijn ook heel wat contacten met gelijkgestemde zielen in het buitenland. In 2010 kwam er zelfs een eerste wereldconferentie, met b.v. deelnemers uit Japan.

Krijgt u er ook zin in? Ga dan zeker eens kijken op het prikbord met aanbiedingen en vragen, en een lijst tips van sites die mogelijk voor gemeenschappelijke bewoning geschikt zijn.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje
 

0 Comments on “Voorwaarts!? Samenhuizen”

Leave a Comment