Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vredesweek van start

Share

De 25ste editie al dit jaar van de Vredesweek. Sinds het instellen van de internationale dag van de vrede op 21 september en de internationale dag van de geweldloosheid op 2 oktober, de geboortedag van Gandhi, markeren deze data de start en het einde ervan.

Ieder jaar staat een ander vredesthema in de kijker. Dit jaar wil de week opkomen tegen haatboodschappen in de publieke ruimte (ja, ook facebook), onder het motto ‘Stop haat-praat’. Er loopt hierrond ook een Europese campagne. Duizenden hartjes-pins en -neptattoos leverden al honderden foto’s op. Op zaterdag 20 september was er het international day of peace-festival in Brussel, en op zondag 21 september is er dan de officiële aftrap, met om 14u een planetaire dans op het Brusselse Albertinaplein. Verder toert Pascal Mugaruka, een verzoener uit Oost-Congo, door Vlaanderen (woensdagavond te bewonderen in Antwerpen), zijn er vormingssessies, en valt er op de website allerlei theoretische en praktische achtergrondinformatie te downloaden. Olivier Forges van Pax Christi benadrukt dat het geenszins de bedoeling is om de juridische straffen uit te breiden, ook omdat dit toch wel erg dicht tegen de vrijheid van meningsuiting en bepaalde vormen van humor aankomt, maar om in te zetten op alternatieve straffen, die haatverspreiders in contact brengen met de door hen geviseerde bevolkingsgroep.

0 Comments on “Vredesweek van start”

Leave a Comment