Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Den Dam vraagt 1/3 groene publieke ruimte én betaalbaar wonen

Share

In 2012 beseften de inwoners van de Antwerpse wijk ‘Den Dam’ dat er heel wat op hen af kwam: een nieuw ziekenhuis, Oosterweel, de slachthuissite … Na een bezoek aan het plaatselijk café, zag het Damcomité het licht. Het Damcomité vertrekt niet vanuit geklaag, maar eerder vanuit “gevraag”: men vraagt om betrokken te worden bij het toekomstige masterplan. Het blijft niet enkel bij vragen: zo organiseert het comité diverse inspraakmomenten waarbij de buurt zich kan uitspreken over de concrete behoeftes van de wijkbewoners. In 2012 overhandigde het Damcomité 700 handtekeningen aan de stad, voor inspraak in het dossier vanaf het prille begin.

Op basis van de vele inspraakmomenten, werd er geschreven aan een goed onderbouwd en breed gedragen advies:  1/3 groene publieke ruimte, betaalbaar wonen, basisvoorzieningen,… Wie het advies zelf wil doornemen, kan het downloaden via deze link.

Het Damcomité vraagt aan het stadsbestuur, de ontwikkelaar van de site en de architecten om de adviezen ter harte te nemen, ze op te nemen in de projectdefinitie en concreet om te zetten in het conceptontwerp. Daarnaast wilt het Damcomité dat de buurtbewoners als volwaardige partner betrokken worden in de verdere stappen van het project. ‘De opmaak van een participatiecharter is nu aan de orde.’ We spreken erover met twee buurtbewoners.

0 Comments on “Den Dam vraagt 1/3 groene publieke ruimte én betaalbaar wonen”

Leave a Comment