Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nigerië: geen nood aan directe Westerse interventie na slachtpartij

Share

Na de verovering op 3 januari van Baga in noord-Nigerië richtte de rebellengroep Boko Haram een slachting aan. De schattingen lopen uiteen van 150 tot 2000 doden. We bellen met Stefaan Anrys, die de zaak voor MO opvolgt.

Stefaan Anrys: “Er is nog geen duidelijkheid over het aantal doden. De schatting van 150 doden komt van het Ministerie van Defensie dat het aantal slachtoffers van de aanslagen van Boko Haram altijd lager inschat. Het is moeilijk om precies te zeggen wat de motivatie is voor de slachtpartij want Boko Haram zelf is moeilijk te definiëren. Als men over ‘Boko Haram’ spreekt gaat het vooral over de groep van Aboebakar Shekau. Die groep is sedert 2009 de meest gewelddadige. Ze hebben nu aangekondigd dat ze in Nigerië ook een kalifaat willen oprichten en zijn tegen de seculaire democratie. Maar in het verleden zijn er andere groepen geweest die beweerden in naam van de beweging te spreken. Boko Haram is gegroeid uit een groot aantal moslimbewegingen in het noorden van Nigerië. Het idee van een kalifaat is helemaal niet nieuw. Voor de kolonisatie door de Britten was er in de 19de eeuw ook effectief een  kalifaat in Sokoto in het noorden van Nigerië.”

“Ten tijde van oprichter Mohammed Josoef heeft de Boko Haram van Shekau  nog  in de lokale regering gezeten, maar na 2009 verloren ze, toch officieel, de openlijke steun van zakenlui en politici en zijn ze beginnen overgaan tot illegale wapenhandel en kidnappingen. Veel wapens komen uit geplunderde depots in Libië.”

“Het Nigeriaans leger mag dan wel het grootste zijn van Afrika, het is niet het meest daadkrachtige. Er is enorm veel corruptie in het land, ook in het leger. Er wordt nu wel gezegd dat het Westen moet interveniëren. Volgens mij helemaal niet, wapenleveranties en assistentie is een andere zaak. Maar het Nigeriaans leger heeft een heel slechte reputatie in verband met mensenrechtenschendingen dus dat ligt moeilijk.”

“In Nigerië zelf kwam er van de kant van de overheid zeer weinig respons op de slachtpartij. Een vriend van me merkte op dat er een minister was die haar medeleven met de slachtoffers in Parijs betuigde maar niet met die in eigen land. Er is weinig animo van overheidswege om in de huidige verkiezingsperiode veel over Boko Haram te praten omdat ze niet in staat geweest zijn om ze aan te pakken. ”

Volgens Horace Campbell van de universiteit van Syracuse in de VSA krijgt de rebellengroepering nog altijd steun van sommige elementen binnen het Nigeriaans establishment en is er een direct verband tussen wat gebeurd is in het noorden en de verkiezingen van 14 februari. Er zou ook  geld gestroomd zijn van de Nigeriaanse centrale bank naar Boko Haram en de VS zou daarvan op de hoogte moeten zijn. Campbell heeft het ook over wapenlevering door Tsjaad aan Boko Haram. Zie interview met Campbell, AI en HRW op Democracy Now.

0 Comments on “Nigerië: geen nood aan directe Westerse interventie na slachtpartij”

Leave a Comment