Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Mega-gevangenis in Haren

Share

Haren is een pittoresk heuvelig dorpje, een abrupte oase van landelijke rust vlak achter de superdrukke Haachtsesteenweg, één van de veelvuldig geconstipeerde invalswegen van Brussel. Het dorp raakte zowat omsingeld door grootschalige infrastructuur: een site van Infrabel (spoorwegen), een busrangeerstation, en sinds een paar jaar de gigantische bouwwerf van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. Er is nog één mooi terrein van 18 ha over, met veel groen en bomen, een trage weg erover, en een hoek met wat leegstaande fabrieken. Maar kijk, ook daarvoor werd een invulling gevonden: hier moet het grootste gevangeniscomplex van België verrijzen, met maar liefst zes verschillende detentie-eenheden erin. Het project kadert in het masterplan voor het gevangeniswezen van 2008, en zou zowel drie verouderde gevangenissen vervangen als voor een uitbreiding van de nationale opsluitcapaciteit zorgen.

Onnodig te zeggen dat de meeste Harenaars hier geen trek in hebben. Zij zien liever een stadslandbouwproject komen, zodat deze groene long van onze hoofdstad bewaard blijft. Sinds augustus is er bij wijze van protest permanente bezetting (fb), met moestuin, kippen en geiten. Het gevangeniscomplex zou ook veel extra verkeer met zich meebrengen, in Haren en op de al overbezette Haachtsesteenweg. Voor de bezoekers kan wel een extra bushalte ingepland worden, maar de advocaten (tenzij de heel hippe) en gedetineerden zullen toch per auto heen en weer naar het justitiepaleis gaan, vaak met loeiende sirenes, een rit van 40 minuten als er geen opstopping is.

Dan zijn er nog de principiële bezwaren tegen het repressieve opsluit-beleid. In verschillende landen komt men daar intussen van terug, want mensen komen na hun straftijd duidelijk niet bepaald altijd als betere burgers terug in de maatschappij. Bovendien speelt ook bij gevangenissen blijkbaar het fietsenstalling-effect: hoe veel je er ook bijzet, ze zitten meteen vol.

De start van de werken was oorspronkelijk voorzien voor mei dit jaar. Eerst moet er een openbaar onderzoek komen. Dat had op 12 maart moeten starten, maar is uitgesteld naar april, en wordt mogelijk nog verder uitgesteld. Daarna pas kan er een bouwvergunning komen. Toch werd in februari al een deel van het terrein als werf met hekken omringd, waarbij een aantal bomen sneuvelden. Toen daar protest tegen kwam, verdwenen de hekken weer.

We belden over deze zaak (in het Frans) met Camille Latin van het Plate-forme pour sortir du désastre carcéral.

Voor uw agenda: feestelijk actieweekend (fb) op het bezette terrein naar aanleiding van 17 april, de internationale dag van de boerenstrijd

0 Comments on “Mega-gevangenis in Haren”

Leave a Comment