Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Moederdag met Memisa

Share

Memisa, een medisch gespecialiseerde NGO, biedt u een nuttig alternatief voor commercieel moederdaggedoe. Zij berekenden wat de waarde van een bos bloemen of een doos pralines voor zwangere dames in Congo kan betekenen: een rit naar het ziekenhuis, een keizersnede … In de vorm van een fleurige kaart kunt u uw moeder zo zondag een stukje wereldverbetering-voor-moeders kado doen.

Die rit naar het ziekenhuis gaat dan specifiek per moto-ambulance: een motor met een karretje-met-matras erachter dat – zo voorzichtig mogelijk uiteraard – bij afgelegen gezondheidscentra kan komen waar de ambulance niet geraakt, en van waaruit tot nog toe dames in barensnood kilometers te voet naar het ziekenhuis moesten. Dat liep regelmatig slecht af. Men schat dan ook dat het nieuwe systeem om de andere dag een leven redt. Om buiten telefoon- en gsm-gebied te kunnen functioneren, zijn er voor het oproepen van de moto-ambulance in de gezondheidscentra omheen het ziekenhuis fonietoestellen* geplaatst, een soort lange-afstands-walkie-talkies die op zonne-energie werken. Belangrijk detail: dit systeem is geïnstalleerd en wordt onderhouden door lokale vakmensen, zoals Memisa ook met lokaal medisch personeel werkt, en via gezondheidscentra en ziekenhuizen van de overheid. In Congo doen ze dat al 27 jaar. Daarnaast zijn ze structureel aanwezig in Burundi, Mauritanië en India, en subsidiëren ze medische projecten van derden.

Memisa zette sterk in op millenniumdoelstelling 5: de moedersterfte moest met 3/4 omlaag. Het ziet er niet naar uit dat dat cijfer eind dit jaar gehaald zal zijn. Ze zijn ook actief betrokken, via het platform Action 2015, bij de opvolger van die millenniumdoelstellingen, de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Samenwerken doen ze met het Tropisch Instituut (voor wetenschappelijk onderzoek) en met vroedkunde-opleidingen, omdat vroedkundigen ook hier dames in behandeling krijgen die uit landen komen waar heel andere praktijken gebruikelijk zijn. En dan is er het programma ziekenhuis voor ziekenhuis, waarbij zo’n veertig Belgische ziekenhuizen een band ontwikkelen met een gezondheidsgebied in Burundi of Congo. Zo’n gezondheidsgebied is typisch zo groot als een provincie bij ons, met zo’n 100.000 inwoners, één volwaardig ziekenhuis, en een tiental gezondheidscentra daar omheen die zowat de functie van onze huisartsen vervullen.

* Hier had ik graag een linkje geplaatst, maar googelen leverde enkel afbeeldingen van fondue-toestellen op :/

0 Comments on “Moederdag met Memisa”

Leave a Comment