Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vredesweek: focus op Oost-Congo

Share

Maandag start de 26ste Vlaamse Vredesweek, zoals steeds op de internationale dag van de vrede. Die duurt trouwens langer dan een week, want sinds de instelling van de dag van de geweldloosheid op de geboortedag van Gandhi, 2 oktober, werd dit het eindpunt van de jaarlijkse evenementenreeks.

Deze editie staat helemaal in het teken van het conflictgebied in Oost-Congo. Ondanks verschillende vredesakkoorden blijft het daar broeien. In 2016 komen er in Congo verkiezingen, wat de gemoederen pleegt te verhitten en het geweld te doen oplaaien. Om dat te voorkomen willen de bij de Vredesweek betrokken organisaties nu de politieke druk opvoeren om grondig werk te maken van de afgesproken ontwapening en herintegratie van de vele rebellengroepen, een degelijke hervorming van het leger (met fatsoenlijke lonen die corruptie, muiten en plunderen vanuit deze groep al minder waarschijnlijk maken), en de aanpak van de illegale mijnbouw.

Lokale vredeswerker Jean-Jacques Nganya komt her en der getuigen over de positieve evoluties in het gebied. Dat doet hij o.a. ook op woensdagavond 23 september in Antwerpen, naar aanleiding van een politiek Oost-Congo-debat.

We spraken hierover met Vredesweek-coördinator Olivier Forges. Hij vertelde o.a. ook – interessant – dat in Brussel de lokale Pax Christi-afdeling sinds een paar jaar focust op het oplossen van ‘geïmporteerde conflicten’ in ons land, o.a. tussen verschillende Congolese diaspora-groepen, tussen Koerden en Turken …

Een overzicht van wat er in deze Vredesweek nog allemaal op het programma staat, een petitie, een online-quiz … vindt u op de Vredesweek-website.

0 Comments on “Vredesweek: focus op Oost-Congo”

Leave a Comment