Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Lesbians and Gay Men Support the Miners: een les in verzet en solidariteit

Share

Op 22 september werd de film ‘Pride’vertoond bij de Algemene Centrale van de Socialistische Vakbond, in een organisatie van BBTK Antwerpen en de AC Antwerpen-Waasland i.s.m. ABVV-regio Antwerpen. Voor de film van start ging hadden wij een uitgebreid gesprek met vier personen die de mijnstaking en de solidariteit vanuit de LGBT-beweging van dichtbij mee hebben gemaakt: Dai Donovan (vakbondsman), Mike Jackson, Dave Lewis en Martin Goodsell (stichtende leden LGSM).

Te gast op de Algemene Centrale van de Socialistische Vakbond: vier oudstrijders van het LGSM, oftewel ‘Lesbians and Gay Men Support the Miners’.

De jaren 80 waren de hoogdagen van de austeriteit: de knapste en donkerblauwste koppen van de Chicago School of Economics zetten de ideologische en economische krijtlijnen neer van diverse landen zoals Chili waar Milton Friedman himself zich bemoeide. In Groot-Brittanië zwaaide intussen de Ijzeren Dame Margaret Thatcher de plak. De bestuursperiode van Thatcher werd gemerkt door grote besparingen, massale afdankingen en het breken van de vakbond. Daarnaast was er ook nog de conservatieve touch die het plaatje vervolledigde en de noodzakelijke oorlog (die van de Malvinas).

Wat in een adem genoemd wordt met Thatchers bewind, zijn de mijnstakingen van 1983-1984, de ultieme krachtmeting met arbeiders en de vakbonden. Een van de pestmaatregelen van Thatcher was het blokkeren van de rekeningen van de vakbonden. Dit zorgde ervoor dat giften van het publiek die solidair waren met de mijnwerkers de stakers niet bereikten. De vereniging Lesbians and Gay men Support the Miners (LGSM) besloot prompt om steun op te halen en rechtstreeks aan de mijnwerkers en hun familie af te geven, wat eerst skeptisch onthaald werd maar na een tijd vonden de twee groepen mekaar.

Over deze gebeurtenissen kwam vorig jaar de prachtige film ‘Pride’ uit. Een van de zinnen uit de fim die het best de toenmalige situatie samenvat: ‘Mining communities are being bullied, just like we are!’ Een kostbare les over solidariteit en over de rol die de vakbond kan spelen.

De film werd op 22 september vertoond bij de Algemene Centrale van de Socialistische Vakbond, in een organisatie van BBTK Antwerpen en de AC Antwerpen-Waasland i.s.m. ABVV-regio Antwerpen.

Voor de film van start ging hadden wij een uitgebreid gesprek met de vier sprekers van de avond: Dai Donovan (vakbondsman), Mike Jackson, Dave Lewis en Martin Goodsell (stichtende leden LGSM).
Op 7 oktober vindt de actiedag van het vakbondsfront plaats in Brussel. Afspraak daar.

0 Comments on “Lesbians and Gay Men Support the Miners: een les in verzet en solidariteit”

Leave a Comment