Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

In Molenbeek: biografie van een wijk tegen de framing in

Share

 

Recent verscheen ‘In Molenbeek’, een nieuw boek van Hans Vandecandelaere. Hij is historicus, gids en intussen schrijver die in Brussel resideert. In Molenbeek brengt het verhaal van de wijk Oud-Molenbeek, een wijk waar talloze vooroordelen over bestaan: je struikelt over de jihadisten, je kan er ‘s avonds niet komen, het is er vuil, enz.

Vandecandelaere trok de wijk in en sprak met meer dan 150 inwoners. Hun relaas is de basis van het boek dat je het echte Molenbeek toont, een wijk die problemen kent maar ook bezig is aan een inhaalbeweging. Soms valt de vergelijking met Borgerhout niet te vermijden. Hoe dan ook, de uitdagingen van Molenbeek zijn die van het hele land.

Met Hans Vandecandelaere gaan we in gesprek.

‘In Molenbeek’ -Hans Vandecandelaere. Uitgegeven bij Uitgeverij EPO. isbn: 9789462670259 – paperback (12,5 x 20 cm) – 261p.

Naschrift

Ons gesprek kreeg een extra dimensie met de huiveringwekkende aanslagen in Parijs, een dag voor het gesprek. Later die avond kwamen deze telexen binnen: ‘grote politieactie aan de gang in Molenbeek – link met ons land -1 arrestatie in probleemwijk …’. Op Knack.be lazen we:

(…) We zijn in oorlog met IS, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, die Molenbeek wil opkuisen. (…)

Stilte. Meer dan ooit is In Molenbeek verplicht leesvoer voor ieder van ons.

0 Comments on “In Molenbeek: biografie van een wijk tegen de framing in”

Leave a Comment