Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Achtergrond bij Saoedische politiek van escalatie

Share

Op 2 januari excecuteerde Saoedie Arabië 43  van terrorisme beschuldigde Soenieten. Maar het was vooral de  terechtstelling van de sjiïtische sjeik  Nimr al-Nimr die  tot internationaal protest leidde. Zijn  misdaad was het steunen van de protesten tijdens Arabische lente van 2011. Het ziet er naar uit dat Al -Nimr en 3 andere de Sjiïten geëxecuteerd werden om de (nog meer) extremistische Soenitische stromingen in het land gunstig te stemmen.

Maar de executie is ook een symptoom van de meer assertieve houding van Saoedie-Arabië na de troonopvolging door Salman bin Abdulaziz in januari  ’15 van de overleden koning  Abdullah…

Het enig nieuws  van de kant van het Westen is ondertussen dat er weining nieuws te rapen valt. Ondanks de executies en de  bombardementen  op Jemen, waar ondertussen al bijna 3000 burgerdoden vielen, blijft de steun voor de Saoedi’s. Daarbij presteerde niet alleen Geert Bourgeois van N-VA, maar zelfs Raoul Hedebouw van PVDA het om voor verdere wapenleveringen aan Saoedie-Arabië te lobbyen.


In het verleden hoedde Saoedie Arabië zich voor om internationaal op de voorgrond te treden. Ooit was Iran de preferentiële klant voor de levering van wapens en iets meer recent liet Saoedie Arabië de VSA de klus klaren om Irak terug uit Koeweit te verjagen na de inval in 1990.

Maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig koopt Saoedie Arabië niet alleen wapens, het gebruikt ze ook.  Sinds het voorjaar van 2015 leidt Saoedie Arabie de door de VSA gesteunde coaltie van Arabische staten tegen de Hoetie opstand in Jemen die het internationaal recht daarbij zwaar schendt.
De terechtstelling van Al-Nimr is verder niet zuiver een interne aangelegeneid maar ook een provocatie naar Iran toe dat na het ondertekening van het akkoord over het nucleair wapenprogramma met (vooral) het westen nog meer een doorn in het oog geworden is van de Saoedi’s.

De verharde houding lijkt er  gekomen te zijn na het aantreden van koning Salman, één van de laatste nog levende zonen van Ibn Saud, de stichter van de Saoedische  islamitische staat. Na zijn aantreden verving  Salman bin Abdulaziz Al Saud het hoofd van de religieuse politie omdat die niet kordaat genoeg zou opgetreden hebben. En verder moest ook de enige vrouw in de regering wijken, de vise-minister van onderwijs.

Maar nog belangrijker was dat koning Salman zijn  56 jarige neef Mohammad bin Najef tot  troonopvolger aanduidde en ook nog benoemde tot vise-premier en minister van binnenlandse zaken.Mohammed bin Najef werd in de jaren ’80 en ’90 opgeleid door FBI en Scotland Yard.
Verder stelde koning Salman zijn 30 jaar jonge zoon Mohammad bin Salman  aan als minister van defensie en tweede in lijn voor de opvolging.

0 Comments on “Achtergrond bij Saoedische politiek van escalatie”

Leave a Comment