Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nog CurieuzeNeuzen gezocht voor het opvullen van de NO2 -gaten

Share

Vrijdag werd  CurieuzeNeuzen gelanceerd, een project om het stikstofoxide gehalte in de  lucht te laten meten door de Antwerpenaars. CurieuzeNeuzen is een vervolg op AIRbezen (2014) dat het fijn stof gehalte onderzocht.
AIRbezen toonde aan dat de luchtvervuiling sterk varieert van straat tot straat, iets dat de modellen die gebruikt worden om luchtvervuiling in de stad te berekenen niet correct voorspellen.

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit-modellen is  Curieuzeneuzen ook  bedoeld om de bevolking te engageren. Daar zijn de initiatiefnemers alvast in geslaagd want het project is een inslaand succes: na één  dag hadden zich al 1000 kandidaten gemeld om de NO2 meetsensoren op te hangen.  Alhoewel 1000 meetpunten het streefcijfer was wordt toch nog verder gezocht naar kandidaten om de gaten in de stikstofoxide-map te dichten.

Bart Van Wesenbeek van de Ringland Academie geeft tekst en uitleg. De Ringland Academie is een samenwerkingsverband tussen wetenschappers van de UA, VUB en Ringland.

0 Comments on “Nog CurieuzeNeuzen gezocht voor het opvullen van de NO2 -gaten”

Leave a Comment