Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nuit debout – ook chez nous

Share

Nieuwe wetsvoorstellen dreigen zo’n kleine eeuw sociale verworvenheden af te breken, langzaamaan verdwijnt de middenklasse. De verontwaardiging neemt toe, ook vanwege het schrijnende contrast met de vrijstelling en ontduiking van belastingen bij de grote spelers.

In Parijs verzamelen zich sinds de betoging van 31 maart (met 1,2 miljoen betogers) iedere avond jongeren op de Place de la République om tijdens een Nuit Debout hun ongenoegen te uiten en over alternatieven te discussiëren. In heel wat Europese steden kwam er al snel een gelijkaardig initiatief.

De beweging heeft geen gecentraliseerde communicatieverantwoordelijke, maar laat naar buiten toe diverse mensen aan het woord die de zaak elk uitdrukkelijk op hun eigen manier beleven en niet noodzakelijk een gemeenschappelijk standpunt vertegenwoordigen. Wij belden (heel Belgisch in het Nederlands met wat Frans erdoorheen) naar Paul Bossu, ambtenaar en woonachtig in Brussel. Hij circuleert nu zo’n vijf jaar in het alternatieve circuit, dus sinds de periode van de indignados en occupy. Alhoewel die bewegingen in de ogen van de goegemeente gewoon weggedeemsterd zijn, zag Paul sindsdien wel degelijk een grote uitbreiding van economische alternatieven: groepsaankopen, coöperatieven, samentuinen, (internationale) tijdsbanken, repair cafés, weggeefwinkels, LETS-groepen … In september opent trouwens de eerste coöperatieve supermarkt in ons land, Bees Coop, enkel toegankelijk voor coöperanten, wier verplichte bijdrage bestaat uit vier uur werk per maand voor de coöperatieve.

U kunt onder andere in Brussel, Antwerpen of Gent een Nuit Debout-achtige avond bijwonen. In Vlaanderen lijkt het idee her en der versmolten met de eerder al gelanceerde Burger Opstaand-woensdagavonden (“Je gaat er naartoe of je bent er geweest!”).  De avonden in Brussel zijn ook online te volgen. O.a. de juiste link daarvoor, de agenda voor de komende avonden in Brussel en een kaart met alle Europese gelijkaardige initiatieven zijn alhier terug te vinden.

0 Comments on “Nuit debout – ook chez nous”

Leave a Comment