Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hoera cultuur?

Share

 

De culturele sector kent onzekere tijden: de financiering en subsidies worden verminderd vanuit de overheid, en de oplossing die het Ministerie van Cultuur lijkt te bieden is: ”leer ondernemen”.  Zakelijk ondernemen in een creatieve sector, het lijkt wel een grap maar het is de harde realiteit volgens Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en zijn regeringspartners. Hoe verrassend dit discours ook mag klinken voor buitenstaanders, het past perfect in de logica die de regering hanteert en de verdere vermarkting van kunst in Vlaanderen en ver daarbuiten.

We ontvangen voor een gesprek filosoof Robrecht Vanderbeeken. Van zijn hand verscheen bij Uitgeverij EPO het boek ‘Buy Buy Art’, over de vermarkting van kunst en cultuur. Vanderbeeken werpt een kritische blik op het cultuurbeleid in Vlaanderen en overloopt de diverse middelen die Minister van Cultuur Sven Gatz uitspeelt.

Het volledige interview serveren we hier vraag per vraag.

  • 1. Een algemene inleiding op het gesprek. Over het boek ‘Buy Buy Art’ en een staat van het culturele landschap.
  • 2. Over de ideologie en het beleid van de Minister van Cultuur, en de marktlogica die de rode draad vormt in het beleid van de regering Bourgeois I.
  • 3. Een probleem van de sector is financiering. Op een sectormoment presenteerde Gatz het ‘witboek alternatieve financiering’. Vanderbeeken ziet dit met lede ogen aan. Over managementbureaus en verdienmodellen.
  • 4. Volgens bepaalde kranten is Fernand Huts de  nieuwe kunstpaus. Zijn intrede als mecenas is echter een poging om kunst te gebruiken als propagandamiddel voor zijn idealen.
  • 5. Moeten kunstenaars niet vaker nadenken over politiek en over hoe ze de strijd moeten voeren? Vanderbeeken haalt enkele voorbeelden zoals b.v. State of the Arts aan, en reflecteert over democratie en dingen als
  • 6. In hoeverre slagen beleidsmakers erin om de cultuurhuizen, kunstenaars, e.d. uit elkaar te spelen zodat zij slechts zelden te samen reageren op
  • 7. De kunstsector is nochtans ook een sector waar mensen in tewerkgesteld worden en die bijdraagt aan de economie. Maar moeten we het zo bekijken? Robrecht Vanderbeeken plaatst hier vraagtekens bij en analyseert hier de redeneringen van Andreas Tirez van Liberales. Wat is de waarde van kunst? En waarom is kunst zo belangrijk in onze maatschappij?
  • 8. Wat nu afgebroken wordt, kan niet meer worden heropgebouwd.

0 Comments on “Hoera cultuur?”

Leave a Comment