Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

We Kopen Samen den Oudaan, Niet …

Share

Het collectief “We Kopen Samen den Oudaan” (WKSdO), dat een politietoren een originele nieuwe bestemming wilde geven, gooit de handdoek in de ring. Door de wijziging van de verkoopsvoorwaarden ziet de organisatie af van een bod op de toren.

“Het participatief ontwikkelen van vastgoed noodzaakt heldere en open procedures. Bij de Oudaan zijn deze niet voldaan”.

Concreet wordt er verwezen naar twee wijzigingen die het stadsbestuur aanbracht aan de verkoopsvoorwaarden. De aan de gang zijnde renovaties worden stilgelegd, waardoor de toekomstige eigenaar een hogere renovatiekost op zich zal moeten nemen. Verder wordt er ook een huurvrije periode van 9 maanden gestipuleerd, wat volgens WKSdO een verlies aan huurgelden van een miljoen € betekent.

Het zag er nochtans goed uit, want al 150 huurders hadden ingetekend. “We hadden nog veel verder kunnen staan als een andere procedure was gevolgd”, aldus  Seppe De Blust van ndvr, één van de initiatiefbemers van WKSdO. “Nu moeten we aan de geïnteresseerden vragen of ze zouden willen huren moésten we het hoogste bod doen. We zouden meer zekerheid hebben kunnen bieden indien we hadden geweten dat we voor een bepaald bedrag de toren hadden gekregen. In dat geval hadden we met nog veel meer mensen concrete afspraken kunnen maken. ”

“We hebben de eerste twee jaar nodig om een eigenaarscoöperatie op poten te zetten. De extra kost die een gevolg is van de twee gewijzigde voorwaarden wordt juist in die periode gemaakt. Daardoor wordt het risico te groot. Andere projectontwikkelaars, die de toren bijvoorbeeld tot luxe-appartementen willen ombouwen, kunnen een hoger financieel rendement uit de toren halen, waardoor ze de extra kost gemakkelijker kunnen dragen.”

“De biedingsprocedure, die alleen naar de hoogte van het bod kijkt, is niet de beste voor initiatieven als het onze. Bij andere projecten, zoals het Militair Hospitaal, werd eenzelfde prijs gevraagd aan alle bieders en werd daarnaast gekeken naar de inhoud van het project.”

“We hebben redelijk goede contacten gehad met het stadsbestuur en er waren wel wat mensen binnen het bestuur ons project genegen. Maar tezelfdertijd is er de laatste jaren een verschuiving aan de gang,  waarbij het rendement uit het vastgoed van de stad wordt gemaximaliseerd. Daar kan men zich toch vragen bij stellen, want plekken zoals de Oudaan kunnen ingezet worden om de buurt rond de Oudaan op te waarderen.  Het is belangrijk dat het niet alleen een winkelzone is, maar dat er ook een stuk stedelijkheid komt en bijvoorbeeld een link met Sint-Andries en de Modebuurt.”

Van 18 oktober tot 15 januari is er een tentoonstelling over ‘We Kopen Samen den Oudaan’ in de Singel.

Link: Manifest van ‘We Kopen Samen den Oudaan’

0 Comments on “We Kopen Samen den Oudaan, Niet …”

Leave a Comment