Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Lagarde schuldig maar blijft op post

Share

IMF-directrice Christine Lagarde werd deze week schuldig bevonden aan nalatigheid in een zaak waarin ze als Frans minister van economische zaken in 2007 onterecht € 400 miljoen belastinggeld aan Bernard Tapie liet uitkeren. Ze kreeg echter geen straf opgelegd, meer nog, ze kan gewoon haar mandaat bij het IMF verder uitoefenen.

Freddy De Pauw schreef voor Uitpers een stuk over de zaak en doet dat bij ons uit de doeken. Het verhaal begint in 1990 maar is brandend actueel: ondernemer/ministers, arbitragerechters, fiscale paradijzen, draaideur-politiek en de corruptie van de politiek klasse, inclusief de sociaal-democratie, het zit er allemaal in.

Lagarde is formeel veroordeeld maar draagt verder geen gevolgen. Een aantal medewerkers moet nog voor de rechter verschijnen, zij zullen er waarschijnlijk niet zo goedkoop vanaf komen. Volgens De Pauw was de ‘nalatigheid’  van Lagarde een gevolg van de druk die toenmalig president Nicolas Sarkozy op zijn minister van economie  uitoefende om zijn persoonlijke vriend Bernard Tapie ten gunste te zijn.

Alhoewel het over rechtse politici gaat die hier in opspraak zijn gekomen, houden de  socialisten hun mond. Freddy De Pauw: “Bernard Tapie is in de politiek destijds nog binnengehaald door Francois Mitterand, en de aankoop van Adidas door Tapie in 1990 gebeurde met de steun van de socialisten. De socialistische voorzitter van het parlement Claude Bartolone is adviseur van Tapie. Tapie belde Bartolone dagelijks gemiddeld tien keer. Hij werd door  Bartolone geholpen om controle te krijgen over een persgroep, waardoor hij de grootste persbaas werd in het zuidoosten van Frankrijk. “

0 Comments on “Lagarde schuldig maar blijft op post”

Leave a Comment