Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Overeenkomst Slachthuissite opgesteld in functie van ontwikkelaar Land Invest?

Share

De herontwikkeling van de Slachthuissite is het grootste vastgoedproject dat in Antwerpen momenteel op stapel staat. Het gaat over 2.000 nieuwe woningen voor 5.000 mensen. De site is eigendom van verschillende partijen, waaronder de stad Antwerpen.
Apache.be slaagde erin om inzage te krijgen in de geheime deal die de overdracht van gronden van de stad naar Land Invest Group (LIG)  regelt.  De nieuwssite  concludeert dat de deal op maat geschreven is van de bouwpromotor. Meer achtergrond door Tom Cochez van Apache.

De volledige site is  eigendom van drie partijen. De noordelijke ‘Zone A’ (Noordschippersdok) is in handen van de stad. Het meest zuidelijk deel, ‘Zone C’  is eigendom van de familie Druwel, die het zal verkopen aan Land Invest. De middelste ‘Zone B’ is al eigendom van Land Invest.

De overeenkomst tussen de stad en de vastgoedgroep geeft aan Land Invest (en alleen aan Land Invest) het recht om Zone A te bebouwen. Daarbij zou het mogelijk zijn om zonder veel beperkingen , en dus zeer dicht, te bouwen. De condities waaraan dit gebeurt zijn in de overeenkomst (in de vorm van een collegebesluit)  nog niet vastgelegd. Het Masterplan dat de stad opstelde voorziet als bij toeval dat in Zone A, die Land Invest toebedeeld krijgt, zeer dicht kan bebouwd worden waardoor Land Invest meer winst kan halen uit dit stuk van de site.

Ook wat de zuidelijke Zone C betreft komt Land Invest er goed uit. Volgens een overeenkomst tussen LIG en Druwel wordt de prijs die Land Invest moet betalen aan de eigenaar gekoppeld aan de bebouwde oppervlakte. Aangezien Zone C veel minder dicht mag bebouwd worden, zal die kost voor de bouwpromotor relatief laag liggen.

Het volledig artikel is te vinden op apache.be.

Schepen Rob Van de Velde en Land Invest zijn niet gediend van de verslaggeving door Apache. Van de Velde vindt Apache niet objectief  “omdat hoofdredacteur Karl van den Broeck getrouwd is met een schepen van Groen in Turnhout”. Land Invest (en voormalig Land Invest directeur Joeri Dillen) proberen Apache  te stoppen via een schadeclaim van € 350.000. Joeri Dillen was ook kabinetchef van burgemeester De Wever. Zie ook het dossier rond de Renault-site op apache.be of HIER.

Renaultsite: lucratieve deal en verrassende politieke connecties

 

0 Comments on “Overeenkomst Slachthuissite opgesteld in functie van ontwikkelaar Land Invest?”

Leave a Comment