Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Rajagopal op bezoek bij De Landgenoten

Share

De Gandhiaanse activist Rajagopal (° 1948) wist met een aantal medestanders in de jaren zeventig een verzoeningsproces op gang te brengen in een gebied in India waar gewelddadige bendes de plak zwaaiden. Daarbij kwam hij tot het besef dat zo’n bendes uit noodzaak ontstonden, doordat de lokale bevolking beroofd werd van het land dat ze nodig hadden om te overleven. Sindsdien zet hij zich in voor landrechten.

De door hem opgerichte beweging Ekta Parishad organiseerde het afgelopen decennium twee marsen op Delhi met tienduizenden deelnemers, waarmee ze de Indiase wetgeving konden beïnvloeden. De huidige campagne van Ekta Parishad mikt op een wereldwijde participatie in 2020, en zet dus in aanloop naar dat jaar in op het smeden van banden met alle mogelijke actoren die overal ter wereld met landrechten voor de lokale bevolking bezig zijn.

In het kader daarvan is Rajagopal dit voorjaar op rondreis in Europa. Op zaterdag 15 april is hij te gast bij De Landgenoten, een Vlaamse organisatie die landbouwgrond verwerft voor bioboeren. Op het programma onder andere een panelgesprek met Rajagopal, Gie Goris (MO*) en Adje van Oekelen (De Landgenoten). Meer info over deze avond hier.

We spraken met Jacques Vellut, die sinds begin jaren zestig als ontwikkelingswerker in India actief was, Rajagopal daar leerde kennen en nog steeds bij diens werk betrokken is.

0 Comments on “Rajagopal op bezoek bij De Landgenoten”

Leave a Comment