Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Guido Sterkendries: van de kikkerpoel in het Rivierenhof tot de canyons in Panama

Share

Als kind  was fotograaf Guido Sterkendries al gefascineerd door en begaan met de  kikkers in het Rivierenhof in Deurne. Hij zag hoe bij zware regenval het Schijn overliep, rioolwater in de kikkerpoelen terechtkwam met alle gevolgen van dien. De fascinatie en zorg voor de amfibieën leidden naar exploratietochten door Latijns Amerika.

Puur Goud‘ is de neerslag van de zoektocht naar de gouden kikkers van Panama. Het verhaal van het bedreigd diertje is metaforisch voor  de vernietiging van de mondiale biotoop door de mens.

In Latijns Amerika is die vernietiging vooral een gevolg van de het oprukken van de agro-industrie en de van de bevolkingsgroei. In Brazilië verdwijnen er gigantische gebieden oerwoud voor de aanleg van sojavelden. De bevolkingsgroei  is dan weer een gevolg van het verdwijnen van de traditionele levensstijl van de voedselverzamelaars. “Eens het woud en de rivieren aangetast zijn, stort de economie van de bevolking in.  Het gebrek aan sociale zekerheid is een verklaring voor de sterke bevolkingsaangroei.”

Links:
– De 10 grootste sojaproducenten: HIER
– De stijging van de sojaproductie de afgelopen decennia: HIER
– Wereldhandel en ontbossing: HIER

0 Comments on “Guido Sterkendries: van de kikkerpoel in het Rivierenhof tot de canyons in Panama”

Leave a Comment