Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nicaragua: gespannen rust in een verdeeld land

Share

Daniel Ortega (foto: Cancillería Ecuador, wikicommons)

Een verslag door freelance journalist  Arthur Debruyne over de toestand in Nicaragua, waar sedert 18 april 400 doden vielen bij onlusten tussen overheid en opposanten. De aanleiding was een pensioen-‘hervorming’, maar daaronder schuilt een veel diepere onvrede over het nepotisme, ook bij voormalige medestanders van president Ortega.  De vorige weken werd het protest door politie en paramilitaire groepen de kop ingedrukt. Debruyne: “Er is een probleem met de scheiding der machten. Die paramilitairen opereren volledig buiten de wet.”

Momenteel heerst er een gespannen rust in een klimaat van repressie. In tegenstelling tot 40 jaar geleden kan de oppositie de militaire macht van de regering niet van antwoord dienen. Ortega kan ook nog van steun genieten bij een  deel van de bevolking. Debryne: “De aanhangers van Ortega zijn misnoegd over de internationale berichtgeving, die hun versie van de feiten negeert. De maatschappij is zeer verdeeld.”

Arthur Debruyne zit momenteel in Mexico, waar Andrés Manuel López Obrador (AMLO) op één  juli tot president werd gekozen. “Er vielen 32.000 doden vorig jaar (in de oorlog met en onder de drugkartels). In bepaalde streken heerste er straffeloosheid. In slechts 5% van de moordzaken wordt er vervolgd. Er is veel hoop dat hij het land uit de geweldspiraal gaat halen”.
Arthur Debruyne trekt nu op reportage naar de Mexicaanse deelstaat Guerrero.

0 Comments on “Nicaragua: gespannen rust in een verdeeld land”

Leave a Comment