Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Foekoesjima: Niemand schuldig

Share

Op 19 september oordeelde een rechter in Tokio dat drie directeurs van uitbater Tepco geen verantwoordelijkheid dragen voor de nucleaire ramp na de tsoenami in  Foekoesjima van maart 2011.

De rechter stelt dat de leiding van het bedrijf de vloedgolf die de ramp veroorzaakte niet kon voorzien.   “Onbegrijpelijk”, vindt onze correspondent Derek Monroe. “De leiding van Tepco was in in twee rapporten gewaarschuwd dat de kustbescherming niet voldeed.”

Monroe ziet in de uitspraak een voorbeeld van hoe Japan een ‘zaibatsoe‘ economie is  waarin het beleid bepaald wordt door de grote conglomeraten die vooral een lage stroomfactuur willen.

De Japan Times meldt dat 10.000 burgers in totaal 30 rechtzaken tegen Tepco hadden aangespannen. Andere regionale rechtbanken oordeelden, in burgerlijke rechtzaken, dat Tepco de ramp had kunnen voorzien en voorkomen. De vrijspraak door Tokio gebeurde in het kader van een strafrechterlijke zaak waar de individuen, niet de firma, beoordeeld werden.
De aanklagers stelden in hun klacht dat de directeurs aanwezig geweest waren op vergaderingen waar ze door experts gewaarschuwd werden dat de ramp kon gebeuren en dat die kon voorkomen worden door bijkomende maatregels. Volgens de directeurs waren ze dat oorspronkelijk ook van plan maar deden ze uiteindelijk niets omdat ze dachten dat ze de regering ende  lokale bevolking niet zouden kunnen overtuigen van de noodzaak van het verhogen van de dijkmuren. Na de uitspraak zei de aanklager dat de rechters teveel de pro-nucleaire houding van de regering volgden en beklaagde hij er zich over dat de overheid geen sluitende veiligheidsgaranties vraagt aan de uitbaters.

Link: Artikel van Derek Monroe uit 2015  over de Foekoesjima-ramp

0 Comments on “Foekoesjima: Niemand schuldig”

Leave a Comment