Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Jambon schrapt steun Vlaamse onafhankelijke journalistiek

Share

Jacek Halicki, 1989- Alegoria komunistycznej cenzury prasowej

De Vlaamse deelregering wil  een groot deel van de steun voor onafhankelijke journalistiek schrappen. Zo is het de bedoeling om  het  Vlaams Journalistiek Fonds  (VJF) op te doeken dat innovatieve en onafhankelijke media-initiatieven steunt. Het parlement had begin dit jaar in een resolutie gevraagd om het fonds te versterken.

Karl van den Broeck van Apache: “Vóór 2018 was er een onduidelijk reglement waar à la tête du client subsidie-aanvragen ingediend werden die dan door minister of administratie bekeken werden. Met het VJF werd de beslissing tot subsidiering overgedragen van de minister naar een onafhankelijke jurie. Het parlement had begin dit jaar in een resolutie gevraagd het VJF te continueren en te versterken.”

“Er wordt niet geraakt aan het subsidiesysteem ‘Nieuws in de Klas’ dat bijna volledig ten goede komt aan de mediagroepen. In plaats daarvan is  gekozen voor besparing die de kleine, onafhankelijke spelers het hardst treft.”

Het initaitief zou komen van N-VA partijvoorzitter Bart De wever aldus  van den Broeck: “Dat werd me bevestigd door de mensen die aan de onderhandlingstafel zaten. Bij de laatste ronde is De Wever er zelf komen bijzitten en heeft hij geëist dat het VJF afgeschaft zou worden. De mensen van N-VA die de parlementaire resolutie gesteund hadden waren daar zeer verbaasd over.”

Een voormalige kabinetchef van De Wever en ook Land Invest, de vroegere projectontwikkelaar van De Wever’s jeugdvriend Erik Van Der Paal hadden nieuwssite Apache via processen proberen te muilkorven, zonder succes. Tijdens de besprekingen hoedde  deAntwerpse burgemeester zich er volgens van den Broeck voor om naar Apache te verwijzen en was hij kritisch voor de opinie-site doorbraak.be die recentelijk geen VJF subsidies ontving.

De grote mediagroepen krijgen bijna 200 miljoen aan federale subsidies, vooral voor de bestelling van kranten en tijdschriften. De gewestelijke subsidies zijn beperkter. Van Den Broeck: “Via het initiatief ‘Nieuws in de Klas’ worden kranten verdeeld in de lessen. Dat systeem kost een miljoen  euro en komt bijna volledig ten goede aan de mediagroepen. Dat had ook kunnen weggesneden worden en dan zou er ook een miljoen bespaard geweest zijn, maar dat is niet gebeurd. er is gekozen voor de besparing die de kleine, onafhankelijke spelers het hardst treft.

 

0 Comments on “Jambon schrapt steun Vlaamse onafhankelijke journalistiek”

Leave a Comment