Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Corona Infodemie woekert

Share

De corona-epidemie leidt tot een ‘Infodemie’ op het internet, aldus mensenrechtenactivist Andy Vermaut. Gefabriceerde verhalen die stellen dat een machtige elite ‘het volk’ probeert te manipuleren door bepaalde informatie  achter te houden. 

De ‘sociale’ media bieden een ongezien platform voor het lanceren van complottheorieën en de motivatie voor het lanceren van complottheorieën varieert.  Sommigen zijn oprecht overtuigd van wat ze beweren maar er zijn ook politici die de een sfeer van wantrouwen te creëren om zelf aanzien te verwerven en voor hen gaat hen niet om de waarheid. Soms is het ook gewoon een kwestie van financieel gewin: een samenzweringsfilmpje dat miljoenen keren bekeken wordt kan veel geld opleveren.

Andy vermaut: “Veel van die samenzweringsvideo’s zijn zeer goed gemaakt en gelijken ze op een documentaire waardoor ze geloofwaardig overkomen. Mensen zijn te weinig kritisch. ”

En niet alleen Jan-met-de pet. ook bekendheden laten zich soms voor samenzweringskarren spannen, zoals het geval van Thomas Cowan aantoont over de 5G/corona-samenzweringstheorie die ook  onze vorige gast lijkt aan te hangen.

0 Comments on “Corona Infodemie woekert”

Leave a Comment