Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

40 jaar geitenboerderij

Share

foto: Leen

Pol D’Haese van geitenboerderij Polle staat al bijna veertig jaar op de markt met zijn ambachtelijke kazen en zag veel veranderen doorheen de jaren.

Ooit begon hij zonder vaste plek in een systeem dat ‘bollen’ wordt genoemd: een lotingsysteem waarbij op de dag van de markt zelf om 8u ‘s ochtends de vrije standplaatsen worden verdeeld.
Inmiddels is hij een vaste waarde, al gooide corona roet in het eten: “Terwijl andere winkels die voedingswaren verkochten gewoon mochten openblijven, was het moeilijk te begrijpen dat marktkramers met grote kramen, in mijn geval 6 meter, in open lucht, hun waar niet meer aan de man mochten brengen. Het was dus zoeken naar andere afzetmogelijkheden. We zijn dan gestopt met het maken van onze kazen en hebben onze geitenmelk doorverkocht aan een melkerij. Er zijn wel een klein aantal mensen die de weg hebben gevonden naar onze hoevewinkel in Lichtaart, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen bij de deur.”
Een geitenboerderij is een heel arbeidsintensieve en tijdrovende broodwinning. Ook opvolging vinden blijkt niet altijd even vanzelfsprekend. “Terugblikkend op een lange loopbaan, met het pensioen voor de deur, is het niet verwonderlijk dat jongeren nu andere keuzes maken (lacht).”

0 Comments on “40 jaar geitenboerderij”

Leave a Comment